Vila na Sardinii, kde Berlusconi hostil Topolánka, je v zástavě

Berlusconiho sídlo Villa Certosa se svými 200 akry v Porto Rotondo na Sardínii.

Berlusconiho sídlo Villa Certosa se svými 200 akry v Porto Rotondo na Sardínii. Zdroj: ČTK/News Pictures/Massimo Sestini

Dobří přátelé. Italský premiér Silvio Berlusconi (vpravo) se svým českým protějškem Mirkem Topolankem na pražském summitu Evropské unie a Spojených států v roce 2009.
Luxusní sídlo italského premiéra Silvia Berlusconiho u obce Porto Rotondo na Sardínii.
Italský premiér Silvio Berlusconi (vpravo) se svým českým protějškem Mirkem Topolankem na pražském summitu Evropské unie a Spojených států v roce 2009.
Italský premiér Silvio Berlusconi (vpravo) se svým českým protějškem Mirkem Topolankem na pražském summitu Evropské unie a Spojených států v roce 2009.
Berlusconi vítá přátele v přístavu své Villy Certosa v roce 2009.
7
Fotogalerie

Proslulé sídlo italského expremiéra Silvia Berlusconiho na Sardinii se dostalo do zástavy. Italský politik v komplexu Villa Certosa v minulosti hostil ruského prezidenta Vladimira Putina či českého premiéra Mirka Topolánka. Nemovitost kryje emisi dluhopisů, napsal deník Corriere della Sera. Díky tomu byla odhadnuta i její cena – 259 milionů eur, zhruba 6,7 miliardy korun).

O sídlo se v minulosti podle médií zajímali různí kupci. Jejich nabídky byly přitom výrazně vyšší, než je současný odhad. Za komplex v roce 2015 Berlusconimu údajně nabídla saúdskoarabská královská rodina půl miliardy eur, bezmála 13 miliard korun. Podle španělského tisku byl v roce 2010 jistý podnikatel ochoten dát za nemovitost 400 milionů eur a transakce byla blízko k uskutečnění.

Villa Certosa je luxusní sídlo s hlavní budovou s desítkami místností a s dalšími menšími stavbami v rozsáhlém parku. Součástí areálu je i divadlo či umělá sopka. Právě sem za Berlusconim přijížděli politici jako Tony Blair, George Bush nebo Vladimir Putin.

Miliardář Berlusconi se právě tam nechával fotografovat po boku obnažených mladých žen. V roce 2008 strávil tehdejší český premiér Mirek Topolánek ve vile soukromou dovolenou. Snímky, na nichž se objevil nahý, poprvé zveřejnil v červnu 2009 španělský deník El País.

Komplex nevlastní Berlusconi přímo, ale prostřednictvím společnost Immobiliare Idra Spa, která se rozhodla vydat dluhopisy v hodnotě 80 milionů eur. Půjčku kryje právě nemovitost na Sardinii, což byl důvod jejího ocenění. Kdo cenné papíry nakoupil, ale není známo, konstatoval Corriere della Sera.