Visegrádská čtyřka se shodla na rozvoji jaderné energetiky

Jaderná energie, ilustrační foto

Jaderná energie, ilustrační foto

Prezidenti zemí visegrádské skupiny (V4) se na dnešním summitu v Maďarsku shodli v otázce pokračování jaderné energetiky v regionu. Atomová energie podle nich pro Polsko, Maďarsko, Českou republiku a Slovensko nemá alternativu a je proto výhodné ji dále rozvíjet. Hlavy států V4 to řekly po jednání ve Visegrádu. Omezení jaderných elektráren prosazuje Německo v souvislosti s havárii v japonské elektrárně Fukušima poškozené zemětřesením.

„Hovořili jsme o tom, že mírové využití atomové energie je pro nás velice důležité. Nemá to alternativu, jsme velice závislí na jaderné energii,“ řekl maďarský prezident Pál Schmitt po skončení jednání prezidentů V4. Také jeho protějšky z Česka a Slovenska označili jadernou energetiku za důležité téma schůzky.

„Máme silný pocit, že by bylo absurdní zejména pro země našeho typu, které nemají plyn a jiné velmi lukrativní energetické zdroje, abychom se programu jaderné energetiky vzdávali,“ řekl český prezident Václav Klaus. Je podle něj naprosto chybné, aby se havárie ve Fukušimě interpretovala jako energetický problém, když byla následkem přírodní katastrofy.,

Podle slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče je atomová energie důležitým zdrojem v regionu a má další budoucnost. „To, že dnes je najednou móda, že atomové elektrárny jsou z hlediska ekologického a bezpečnostního nepřijatelné, je trochu přehnané,“ poznamenal s tím, že uzavírání jaderných elektráren je navíc velmi nákladné. „Dát peníze do vědy a výzkumu těchto elektráren má větší význam, než dávat je do likvidace,“ řekl.

Česko má nyní k dispozici čtyři jaderné reaktory v elektrárně Dukovany a dva v Temelíně, kde polostátní energetická společnost ČEZ plánuje stavba třetího a čtvrtého bloku. Z jádra loni bylo v České republice vyrobeno přes 30 procent elektřiny a podle pracovní verze státní energetické koncepce počítá stát do budoucna se širokým využitím jaderné energie. Tradičním oponentem rozvoje atomových elektráren ve střední Evropě je Rakousko.