Vítěz bulharských voleb hodlá sestavit menšinovou vládu

Středopravé uskupení Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova chce sestavit menšinovou vládu

Středopravé uskupení Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova chce sestavit menšinovou vládu Zdroj: CTK

Vítěz předčasných parlamentních voleb v Bulharsku, středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB), chce zkusit menšinovou vládu, a zabránit tak prodloužení politické krize v zemi s dalšími předčasnými volbami. Rozhodlo o tom vedení strany.

GERB někdejšího premiéra Bojka Borisova získal v nedělních volbách nejvíce hlasů, 32,7 procenta, což mu ve 240členném Lidovém shromáždění zajišťuje 84 křesel. Je to tedy málo na to, aby strana mohla sama vytvořit stabilní vládu s podporou většiny poslanců. Na druhém místě skončila Bulharská socialistická strana (BSP), kterou podpořilo 15,4 procenta hlasujících a která proto zřejmě bude mít 39 poslanců.

Opakuje se tak situace po loňských předčasných volbách. Tehdy GERB mezi stranami, které se dostaly do parlamentu, nezískala koaličního partnera. Řízení země se nakonec ujal „nadstranický“ kabinet, který s účastní nestraníků tvořili zástupci socialistů a Hnutí za práva a svobody (DPS), reprezentujícího tureckou menšinu. Tato vláda ale brzy ztratila důvěru veřejnosti a protesty ji letos přiměly k demisi.

Ve snaze předejít opakování loňského povolebního vývoje se vedení GERB rozhodlo, že s ostatními stranami, které v neděli překročily čtyřprocentní práh pro vstup do parlamentu, bude jednat o podpoře menšinového kabinetu.

Prezident si další volby nepřeje

Před dalšími volbami v zemi dnes varoval prezident Rosen Plevneliev. „Jsem naprosto přesvědčený, že volby po volbách nejsou žádným řešením,“ zdůraznil podle agentury Focus. „Nemůžeme lidem říct: nehlasovali jste správně, jděte na volební reparát,“ dodal.

Borisov byl po volebním vítězství už premiérem v letech 2009-2013. Musel však odstoupit po rozsáhlých demonstracích, které byly původně vyvolány vysokými cenami elektřiny, ale postupně přerostly v protesty kvůli tíživé sociální situaci, skomírající ekonomice a korupci.

Nyní má Borisov možnost do premiérského křesla se vrátit. Konzultace se sedmi dalšími stranami, jež se do zákonodárného sboru dostaly, by měl zahájit příští týden v pondělí. Socialisté už předem možnost takzvané velké koalice s GERB odmítli a šance na vytvoření vlády s větším počtem menších stran, která by měla podporu dostatečného počtu poslanců, není podle pozorovatelů velká.