Vítěz prvního kola ukrajinských voleb Zelenskyj nestojí o podporu od poražených

Volodymyr Zelenskyj ovládl první kolo prezidentských voleb na Ukrajině

Volodymyr Zelenskyj ovládl první kolo prezidentských voleb na Ukrajině Zdroj: ČTK

Volby na Ukrajině: Volodymyr Zelenskyj
Volby na Ukrajině: Volodymyr Zelenskyj
3
Fotogalerie

Vítěz prvního kola ukrajinských prezidentských voleb komik Volodymyr Zelenskyj odmítá před rozhodujícím duelem námluvy s vyřazenými kandidáty. Přestože sčítání hlasů pokračovalo v pondělí pomalu, bylo pravděpodobné, že se s ním 21. dubna utká současná hlava státu Petro Porošenko. Začalo se tak spekulovat o tom, že by Zelenskyj mohl požádat o podporu expremiérku Juliji Tymošenkovou, která se držela na třetím místě.

„Od prvního kola se nic nezměnilo. Zelenského tým se nebude s nikým domlouvat, s nikým si nebude dělit kůži medvěda, který ještě běhá po lese, nepovede žádné zákulisní rozhovory,“ snažil se podobné úvahy utnout politický poradce komikova štábu Dmytro Razumkov.

Podnikatel v oblasti televizní zábavy se po sečtení většiny hlasů pohyboval kolem třiceti procent. Porošenko za ním následoval se zhruba šestnácti procenty, třetí Tymošenková měla o necelé tři procentní body méně. Průběžné pořadí kopírovalo výsledek v neděli večer zveřejněných průzkumů. Nebylo přitom jasné, zda se expremiérka, dlouhé měsíce považovaná za favoritku, s případným vyřazením smíří a výsledek nenapadne.

Porošenko o svém postupu od nedělního večera nepochyboval. Oznámil, že se chystá na konfrontaci se Zelenským, kterého označuje za loutku oligarchy Ihora Kolomojského. „Volby jsou ve druhém kole. Klíčovým prvkem mají být volební debaty,“ uvedl. „Jsem připravený,“ vzkázal mu vítěz prvního kola. Dá se očekávat, že prezident bude chtít v diskuzích zužitkovat své zkušenosti a pokusí se politického nováčka ukázat jako nekompetentního.

Zelenskyj, který bodoval hlavně na jihu, se nyní zřejmě pokusí více oslovit vlastenecky laděné voliče na západě. Přitvrdil v otázce jednání s Ruskem a uvedl, že po něm chce vymáhat návrat obsazených území a kompenzaci za jejich držení. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov vzkázal, že Moskva je připravena vysvětlit své stanovisko k Donbasu komukoli. Nehodlá se ale bavit o Krymu. Kreml zároveň odmítl výsledek úvodního klání komentovat, chce vyčkat na rozhodující duel.

Do boje se ze zákulisí zcela jistě pokusí zasáhnout různí oligarchové a osobnosti z politické scény. Kupříkladu zmíněný Porošenkův nepřítel Kolomojskyj je spojován s populárním kanálem 1+1. Prezident televizi nařkl ze systematických lží už před prvním kolem. S vyjádřením přispěchal i někdejší Porošenkův přítel a nynější rival, gruzínský exprezident Michail Saakašvili. Vyzval k bezpodmínečné podpoře Zelenského.

Volební účast přesáhla 63 procent. V minulých volbách v roce 2014 v prvním kole hlasovalo 60 procent oprávněných voličů. Druhé kolo nebylo zapotřebí.