Vítězem v ruských prezidentských volbách je Putin. Západ volby odsoudil jako nesvobodné

Vladimir Putin: První projev po volebním vítězství (17.3.2024)

Vladimir Putin: První projev po volebním vítězství (17.3.2024) Zdroj: ČTK / AP / Alexander Zemlianichenko

Vítězem ruských prezidentských voleb se stal se ziskem 87,28 procenta současný prezident Vladimir Putin, oznámila podle agentury TASS po sečtení všech hlasů ruská ústřední komise. Putinovo vítězství ve volbách, v nichž mu chyběla skutečná konkurence, se očekávalo. Západ už volby odsoudil jako nesvobodné. Evropská unie poukázala na nelegitimnost hlasování v Ruskem okupovaných částech Ukrajiny a uvedla, že tyto výsledky neuzná.

Na druhém místě ve volbách podle ústřední komise skončil kandidát Komunistické strany Ruské federace Nikolaj Charitonov se ziskem 4,31 procenta. Vladislav Davankov, který kandidoval za stranu Noví lidé, získal 3,85 procenta hlasů a lídr nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska Leonid Sluckij 3,2 procenta.

Funkcí Putinových protikandidátů však bylo podle některých médií včetně agentury AP pouze vytvořit zdání konkurence. Někteří ruští opoziční představitelé nicméně před hlasováním podpořili Davankova, který posléze zvítězil v několika městech mimo Rusko, kde měli možnost hlasovat ruští emigranti.

Diplomacie Evropské unie dnes upozornila, že považuje za neplatné výsledky hlasování na Ruskem okupovaných územích Ukrajiny a že Moskva za vypsání voleb v těchto oblastech ponese následky. I v Rusku samotném podle EU volby doprovázelo porušování občanských a politických práv. Na volby podle Bruselu vrhá stín i nedávné úmrtí opozičního představitele Alexeje Navalného ve vězeňském zařízení za polárním kruhem. V podobném duchu hlasování odsoudila také řada zemí včetně Ukrajiny, USA, Francie nebo Polska a Česka.

Video placeholde
Epicentrum - Petr Kolář • Pavlína Horáková