Vítězství Syrizy může Řecko opět přiblížit bankrotu, říká analytik

Šéf řecké radikální levice Syriza Alexis Tsipras

Šéf řecké radikální levice Syriza Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Pravděpodobné jasné vítězství krajně levicové opoziční strany Syriza v předčasných parlamentních volbách bude podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka znamenat z ekonomického pohledu zhoršení. Země by se mohla opět přiblížit k bankrotu. Podle vyjádření Bundesbanky Řecko dostane pomoc pouze tehdy, když bude ctít smlouvy s věřiteli.

Pokud by Syriza získala v parlamentu nadpoloviční většinu, mohla by uskutečnit své předvolební sliby a ustoupit od úsporných opatření, kterými podmínily mezinárodní instituce půjčky na záchranu řecké ekonomiky. Řecko by se tak mohlo opět přiblížit státnímu bankrotu.

„Dalším krokem by mohlo být vystoupení z eurozóny i samotné EU. U Řecka by se navíc mohly inspirovat další členské státy, které mají výhrady k úsporné politice EU diktované Německem,“ řekl agentuře ČTK.

Na předběžné výsledky řeckých voleb už stačily reagovat i finanční trhy. Během obchodování v Austrálii a na Novém Zélandu kurz jednotné evropské měny euro oslabil o téměř půl centu na 1,1170 USD. Přiblížil se tak minimu za více než 11 let, které činí 1,1115 USD a na kterém se euro ocitlo už v pátek, kdy nervozita před řeckými volbami vrcholila.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč).

Výměnou za to ale musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně, což prohloubilo hospodářskou recesi, mělo hluboké sociální dopady a vedlo k nezaměstnanosti přesahující 25 procent.

V předčasných parlamentních volbách v Řecku podle předběžných výsledků přesvědčivě zvítězila levicová opoziční strana Syriza. Získala mezi 35,9 procenta hlasů. Stranu Nová demokracie současného premiéra Antonise Samarase, která podle odhadů skončila druhá, volilo 28,3 procenta voličů.

Bundesbanka: Řecko musí ctít dohody, pokud chce pomoc
Řecko bude i nadále potřebovat pomoc a dostane ji pouze tehdy, že bude ctít smlouvy s mezinárodními věřiteli. V rozhovoru v německé televizi ARD to řekl šéf německé centrální banky Jens Weidmann. Dodal přitom, že je v zájmu řecké vlády, aby učinila nutné reformy.
„Věřím, že je i v zájmu řecké vlády dělat to, co je nutné, aby se tam vypořádali se strukturálními problémy,“ řekl Weidmann. Deutsche Bundesbank, jak zní oficiální název německé centrální banky, má nejen v Evropě značný respekt. Krom toho hraje klíčovou roli v jednáních o pomoci Řecku. „Doufám, že nová vláda nezpochybní to, co se od Řeků očekává a čeho již bylo dosaženo,“ dodal. Nový kabinet by podle něj neměl dávat sliby, které Řecko nebude schopno splnit.