Vlastizrádkyně, pokřikovali na Merkelovou. Zkritizovala odpůrce pomoci migrantům

Angela Merkelová při návštěvě v Heidenau

Angela Merkelová při návštěvě v Heidenau Zdroj: CTK

V Německu nelze tolerovat, aby někdo snižoval hodnotu jiných lidí a aby odmítal pomoc potřebným. V saském Heidenau to prohlásila kancléřka Angela Merkelová. Ve městě, kde odpůrci přijímání imigrantů vyvolali tři noci za sebou nepokoje, kancléřka zároveň slíbila, že německý stát bude nadále uprchlíkům pomáhat. V době její návštěvy protestovalo proti existenci zařízení několik desítek lidí a Merkelové byly kromě pískotu adresovány i výkřiky "vlastizrádkyně".

„Všichni musíme jasně ukázat, že nemůže být tolerance s těmi, kdo snižují hodnotu jiných lidí. Nemůže být tolerance s těmi, kdo nejsou připraveni pomoci tam, kde právo i lidskost pomoc přikazují,“ řekla Merkelová. Zdůraznila, že každý, kdo prchá z vlasti kvůli politickému pronásledování nebo před občanskou válkou, musí mít právo na spravedlivé posouzení žádosti o azyl a rovněž na to, aby se k němu přistupovalo lidsky.

V Heidenau přerostly minulý týden demonstrace proti ubytovně pro uprchlíky v násilnosti, které trvaly tři noci. Do potyček se zapojili pravicoví extremisté i anarchisté, při výtržnostech byly zraněny desítky policistů. Kolem ubytovny pro běžence musela policie vztyčit plot, aby zajistila bezpečí lidí uvnitř.

Merkelová: Politici musí dát najevo, že Německo pomáhá

„Zahanbuje mě, co zde běženci museli zažít,“ řekla dnes Merkelová. Podle ní musí politici dát jasně najevo, že Německo pomáhá a bude pomáhat tam, kde je pomoci třeba. Kancléřka také slíbila, že její vláda v září bude jednat se zástupci měst o způsobech, jak jim ulehčit při zvládání uprchlické vlny.

Merkelová původně plánovala hodinovou návštěvu ubytovny v Heidenau, nakonec ji o polovinu prodloužila. V zařízení se setkala s několika z 600 zdejších běženců, ale také s pracovníky německého Červeného kříže a s místními dobrovolníky, kteří fungování ubytovny zajišťují. Vyjádřila jim vděčnost za to, že se snaží vytvořit pro uprchlíky co nejlepší podmínky.

Pro běžence jsou peníze, pro nás ne, křičeli na kancléřku v Heidenau

Během návštěvy Merkelové demonstrovalo před ubytovnou v Heidenau několik desítek lidí, které od kancléřky a novinářů odděloval policejní kordon. Merkelovou při příjezdu přivítali bučením a pískáním, skandovali také hesla „vlastizrádkyně“, „my jsme národ“ a „pro běžence jsou peníze, pro nás ne“. Kancléřka při vystoupení před novináři podotkla, že bylo nepříjemné zažít takovou sílu nenávisti.

Už v pondělí navštívil Heidenau vicekandléř Sigmar Gabriel, který tamní události odsoudil a vyzval policii a soudy k trestání těch, kdo za výtržnostmi stojí. Gabrielova sociální demokracie (SPD) následně dostala několik set výhružných e-mailů a telefonátů, kvůli hrozbě pumovým útokem musela policie v úterý dočasně vyklidit i berlínské sídlo strany.

Německo letos očekává až 800 tisíc běženců, čtyřnásobek proti roku 2014. Uprchlická vlna vyvolala napětí ve společnosti a několik ubytoven pro běžence se stalo terčem žhářských útoků, naposledy v noci na dnešek zařízení v Lipsku.

Městečko Heidenau