Vodafone má nižší zisk, v Evropě odepíše miliardy liber

Vodafone

Vodafone Zdroj: profimedia.cz

Britský mobilní operátor Vodafone vytvořil v prvním pololetí svého finančního roku zisk na úrovni EBITDA ve výši 6,6 miliardy liber (asi 208,8 miliardy korun). Meziročně je to o 2,9 procenta méně. Tržby za poskytnuté služby se snížily o 0,4 procenta a dosáhly 21,8 miliardy liber (asi 689,5 miliardy Kč). U srovnatelných tržeb to představuje první pokles od roku 2010.

Ztráty v Itálii a ve Španělsku navíc firmu donutily odepsat 5,9 miliardy liber. Management proto zhoršil i výhled na celý rok. Zvlášť v jižní Evropě firma zaznamenala snahu zákazníků méně volat, negativní dopady mají ale i výkyvy kurzů na hlavních trzích, kde firma působí.

„V posledních šesti měsících jsme pokračovali ve strategických prioritách, solidního růstu jsme dosáhli u přenosu dat a hlavně na mladých trzích,“ sdělil k výsledkům šéf podniku Vittorio Colao. „Krátkodobě ale naše výsledky odrážejí obtížné podmínky na trhu,“ přiznal.

Vodafone se nejvíce spoléhá na mladé tržní ekonomiky, které vykazují rychlejší růst než vyspělé země. I na nových trzích se ale firma potýká s útlumem, což se týká i zemí jako je Indie a Jihoafrická republika. Pomohla naopak spolupráce s americkou společností Verizon Wireless.

Právě díky Verizonu bude Vodafone z USA inkasovat dividendu zhruba 2,4 miliardy liber (asi 75,9 miliardy Kč). Management předpokládá, že zahájí program odkupu akcií za 1,5 miliardy liber a o 7,2 procenta na 3,27 pence na akcii zvýší i pololetní dividendu.