Vojenská přehlídka, pionýři s mávátky. Návštěva čínského prezidenta v KLDR na snímcích

Slavnostní recepce.

Slavnostní recepce. Zdroj: ČTK

Si Ťin-pching je první čínský prezident, který KLDR od roku 2005 navštívil.
Kim si při rozhovoru s čínským prezidentem ve čtvrtek postěžoval na neochotu Washingtonu vyjít Pchjongjangu jakkoli vstříc. Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce.
"V uplynulém roce Severní Korea přijala mnoho pozitivních opatření, aby předešla stupňování napětí na Korejském poloostrově. Od druhé strany se jí ale nedostalo patřičné odezvy," řekl podle čínské veřejnoprávní televize CCTV Kim ve čtvrtek čínskému prezidentovi.
Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem a obchodním partnerem Severokorejců, v posledních letech se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad raketovými a jadernými testy Severní Koreje a vzhledem k čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných za zbrojní zkoušky na KLDR
Podle oficiální severokorejské tiskové agentury KCNA vůdce Kim označil návštěvu čínského prezidenta za "významnou příležitost ke zdůraznění neochvějného přátelství mezi oběma zeměmi".
20
Fotogalerie

Čínský prezident Si Ťin-pching a severokorejský vůdce Kim Čong-un se na jednání v Pchjongjangu shodli na nutnosti upevňovat vztahy mezi oběma zeměmi, což podle nich prospěje míru v regionu. 

Čínský prezident rovněž podpořil Kimovu snahu o hospodářský rozvoj země a vyjádřil naději, že Severní Korea a Spojené státy budou pokračovat v rozhovorech o jaderném odzbrojení KLDR. Kim si ale postěžoval, že Spojené státy nejsou na rozdíl od Severní Koreje ochotny přistoupit na jakýkoli kompromis. 

Si Ťin-pching je první čínský prezident, který KLDR od roku 2005 navštívil. Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem a obchodním partnerem Severokorejců, v posledních letech se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad raketovými a jadernými testy Severní Koreje a vzhledem k čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných za zbrojní zkoušky na KLDR.

Jak návštěva proběhla se podívejte do galerie: