Volgograd by se mohl znovu jmenovat Stalingrad. Rozhodne referendum

Socha Matka vlast volá (v pozadí) na Mamajevově mohyle nad Volgogradem

Socha Matka vlast volá (v pozadí) na Mamajevově mohyle nad Volgogradem Zdroj: CC BY-SA 2.0: Jacopo Romei via Flickr

Rusové by mohli v referendu rozhodnout, zda chtějí přejmenovat město Volgograd zpátky na Stalingrad. Podle agentury AP to v pátek uvedl ruský prezident Vladimir Putin, když během návštěvy Normandie reagoval na poznámku jednoho z válečných veteránů.

Město na Volze změnilo svůj název na Volgograd v roce 1961 po odhalení zločinů sovětského diktátora Josifa Stalina. Místní zastupitelé ale už loni rozhodli, že při některých příležitostech spojených zejména s válkou budou používat i historického jména Stalingrad.

Rozhodnutí vyvolalo u mnoha Rusů pobouření. V pátek údajně jeden z veteránů přejmenování města opět zmínil a Putin na to reagoval s tím, že by o tom mohli rozhodnout občané ve všelidovém hlasování.

Nejdřív Caricyn, pak Stalingrad, nakonec Volgograd

Město na Volze změnilo název již několikrát. Původně bylo založeno jako pevnost Caricyn, později neslo jméno právě Stalina, který zde působil za občanské války.

Do historie se zapsalo jako Stalingrad, právě zde došlo za druhé světové války ke klíčovému obratu na východní frontě. Urputná bitva o město nesoucí Stalinovo jméno nakonec skončila obklíčením a kapitulací zdecimované německé 6. armády a jejích italských, rumunských a maďarských spojenců.

Stalingrad: trailer na nový ruský válečný film s americkým rozpočtem