Volkswagen postaví novou továrnu v USA. Chce si ukrojit deset procent tamního trhu

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3 Zdroj: profimedia.cz

Továrna koncernu Volkswagen v Číně
2
Fotogalerie

Dozorčí rada německého automobilového koncernu Volkswagen schválila plán na výstavbu nové továrny ve Spojených státech, konkrétně v Jižní Karolíně. O záměru firmy informovala již dříve v tomto týdnu agentura Reuters, v pátek informaci potvrdil samotný Volkswagen. Projekt automobilku vyjde na dvě miliardy dolarů, čili více než 44 miliard korun. Závod bude schopen produkovat až 200 tisíc elektromobilů ročně. 

V nové továrně ve Spojených státech budou navrhovány, konstruovány a vyráběny vozy offroadové značky Scout, a to již v roce 2026. Podle amerického serveru TechCrunch projekt zřejmě podpoří vláda Jižní Karolíny ze svého pobídkového programu. Guvernér tohoto státu Henry McMaster si loni stanovil za svou prioritu vytvořit z Jižní Karolíny „epicentrum elektromobility“. Závod vyroste v Blythewoodu, asi dvacet kilometrů na sever od hlavního města Columbia a vytvoří kolem čtyř tisíc pracovních míst.   

O plánu na možné znovuuvedení scoutů na americký trh firma poprvé informovala loni v květnu. Její nové elektrické pick-upy a sportovně-užitkové vozy (SUV) by tam měly konkurovat značkám Ford a Rivian.

Volkswagen již dříve uvedl, že znovuzavedení značky Scout je klíčovou součástí jeho strategie získat 10procentní podíl na trhu ve Spojených státech. Německá automobilka již v loni v březnu oznámila své plány v příštích pěti letech investovat v Severní Americe minimálně 7,1 miliardy dolarů. Do roku 2030 tam plánuje rozšířit nabídku elektromobilů o 25 nových modelů. „Myslím, že koncern Volkswagen bere elektromobilitu velmi vážně a patří k jejím lídrům,“ uvedl v rozhovoru pro E15 šéf Porsche ČR Jan Hurt.

VIDEO: Výroba baterií do elektromobilů v mladoboleslavském závodě Škody Auto.

Video placeholde
• Škoda Auto

Volkswagen po svém pátečním zasedání dozorčí rady zároveň uvedl, že v minulém roce dosáhl navzdory četným krizím větší ziskovosti než o rok dříve. Jeho zisk po zdanění meziročně stoupl o tři procenta na 15,84 miliardy eur, tedy zhruba 372 miliard korun. 

Největší výrobce vozů v Evropě očekává, že se dosavadní problémy v mezinárodních dodavatelských řetězcích zmírní a tržby koncernu v roce 2023 vzrostou až na 331 miliard eur. Akcie společnosti v reakci na tyto zprávy vystoupaly na nejvyšší úroveň za téměř tři měsíce.  

Kromě Volkswagenu zvažuje výstavbu továrny ve Spojených státech také automobilka Audi, která pod německý koncern spadá. Ta plánuje vybudování závodu na výrobu elektromobilů. Chce tak využít subvence, které nabízí americký zákon o snižování inflace (IRA). Informovala o tom agentura Reuters. Konečné rozhodnutí však podle šéfa Audi Markuse Duesmanna zatím nepadlo.

„Zatím nemáme v USA žádnou továrnu. Se zákonem americké vlády o snižování inflace se samozřejmě stavba továrny na výrobu elektromobilů ve Spojených státech stává velmi atraktivní,“ uvedl v rozhovoru s německým listem Frankfurter Allgemeine Zeitung Duesmann.

Americký zákon IRA schválený loni v srpnu nabízí subvence a daňové úlevy na místní výrobu široké škály ekologických produktů. Jeho součástí je rovněž daňová úleva 7500 dolarů pro zájemce o elektromobily vyrobené v Severní Americe, uvedla Reuters.