Vondráček se setkal s papežem Františkem, pozval jej do Česka

Radek Vondráček

Radek Vondráček Zdroj: ČTK

Radek Vondráček
2
Fotogalerie

Papež František dnes přijal předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Ten hlavu katolické církve zval do Česka, papež se však k tomu nijak konkrétně nevyjádřila, řekl po setkání Vondráček v České televizi.

Vhodná příležitost pro návštěvu Františka v Česku by byla v roce 2021, na kdy připadá 1100. výročí násilné smrti svaté Ludmily, uvedl také předseda Poslanecké sněmovny.

Spolu s Vondráčkem přišel na soukromou audienci k papežovi i předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Oba politici do Vatikánu přicestovali, aby si připomněli 1150. výročí úmrtí svatého Cyrila. Ten je pochován v Římě v bazilice svatého Klimenta nedaleko Kolosea.

Vondráček mluvil s papežem Františkem o smlouvě s Vatikánem, která je sice dlouhá léta dojednaná, parlament ji ale ještě neschválil. Česko je tak jednou z posledních zemí Evropy, která nemá vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou. "Já jsem jeden z těch, kteří podpoří, aby smlouva s Vatikánem byla ratifikována," řekl Vondráček. Parlament smlouvu v roce 2003 neschválil, protože mu připadalo, že je nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví.

O zamýšleném zdanění církevních restitucí v Česku naopak František s Vondráčkem nemluvil.

Papeže zval do Česka i prezident Miloš Zeman při audienci v dubnu 2015. Naposledy navštívil Českou republiku v roce 2009 Františkův předchůdce Benedikt XVI., mše sloužil v Brně a ve Staré Boleslavi.