Vracení migrantů zpět do vlasti musí být rychlejší a účinnější, říká eurokomisař

Eurokomisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos

Eurokomisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos Zdroj: ČTK

Vracení zadržených migrantů do domovských zemí musí být rychlejší a efektivnější, řekl dnes eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. Dal přitom najevo, že repatriované osoby by měly na odjezd z Itálie čekat ve vazbě. Komisař zároveň vyzval záchranářské organizace působící ve Středozemním moři, které tak dosud neučinily, aby podepsaly kodex, který jim předložila italská vláda.

"K potížím přispívá to, že jakmile osobám v Itálii řeknete, že se musí vrátit, tak pokud nejsou ve vazbě, nemají již žádný důvod ke spolupráci s úřady," uvedl Avramopulos o migrantech, o kterých Italové rozhodnou, že mají zemi opustit. "Vracení do vlasti musí být rychlejší a jednotlivé procesy efektivnější," citovala člena unijní exekutivy italská agentura ANSA.

Seznam 13 pravidel chování nevládních organizací pomáhajících imigrantům ve Středozemním moři zatím přijaly čtyři z osmi skupin. Kodex ukládá mimo jiné zákaz vplutí záchranářských lodí do libyjských vod či povinnost posádek těchto lodí přijímat na palubu členy speciálních bezpečnostních složek bojujících proti obchodu s lidmi.

"Musíme pracovat všichni společně, abychom nabourali model činnosti pašeráků a zabránili úmrtím migrantů. Proto znovu žádám všechny organizace, aby se připojily k této iniciativě," řekl dnes Avramopulos. Dosud italský kodex nepodepsali Lékaři bez hranic, SOS Méditerranée, Sea-Watch a Jugend Rettet. Lékaři bez hranic svůj postoj zdůvodňují potřebou respektovat humanitární zásadu nezávislosti a neutrality.

Itálie letos čelí hlavnímu náporu migrační vlny směřující na evropský kontinent - podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na Apeninský poloostrov od začátku roku dorazilo přes 80 procent všech migrantů hledajících útočiště na starém kontinentu. Do Itálie momentálně přicházejí uprchlíci zejména z Nigérie, Bangladéše, Guineje, Pobřeží slonoviny a Gambie, uvádí IOM, která od začátku roku 2015 registruje přes 430.000 příchodů migrantů na poloostrov.