Vraždy vojáků ve Francii: možná jde o terorismus

Místo útoku v Montauban

Místo útoku v Montauban Zdroj: profimedia.cz

Ve Francii byli v minulých dnech zabiti na různých místech francouzští vojáci, jejichž jednotky sloužily v Afghánistánu. Ve čtvrtek vypálil neznámý pachatel na motocyklu na tři parašutisty ve městě Montauban na jihozápadě Francie - dva z nich zabil, třetí je těžce zraněn. Předtím v neděli zabil v Toulouse útočník podobným způsobem parašutistu ze základny Franzacal. Do vyšetřování vražd se podle agentury AP zapojili i protiterorističtí experti.

Odborníci se domnívají, že případy z Montauban a Franzacal spolu souvisejí, uvedla AP s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování. Oběti patřily k různým plukům, které vysílaly vojáky do Afghánistánu.

Vláda připustila, že se mohlo jednat o teroristické útoky, ale nepředpokládá to. „V tomto případě se musejí prověřit všechny stopy,“ odpověděl ministr obrany Gérard Longuet na otázku, zda se mohlo jednat o atentáty. „Motivy mohou být velmi různé, od individuálního přístupu po něco skupinového a připraveného,“ řekl ministr hned po čtvrtečním vražedném útoku.

Ve městě Montauban zastřelil vrah jedoucí na motorce své oběti ve chvíli, kdy stály u bankomatu. Podle policie ale podle všech indicií nešlo o loupežné přepadení.

Podle francouzského rádia France Info byla při obou útocích použita stejná zbraň. Francouzský ministr vnitra Claude Gueant ale namítl, že mohlo jít o stejný kalibr, ale ne nutně o stejnou zbraň.

Juppé souvislost s nasazením vojáků v Afghánistánu odmítl

Oba útoky byly provedeny z motocyklu podobným způsobem, agentura AFP ale upozorňuje, že jsou tu ale i některé rozdíly. Voják zavražděný v Toulouse byl ve službě v civilu, vojáci v Montauban byli v uniformách.

Šéf francouzské diplomacie Alain Juppé dnes na základě dosavadních poznatků odmítl, že by vraždy nějak souvisely s nasazením francouzských vojáků v Afghánistánu, kde pomáhají spojencům v čele se Spojenými státy porazit radikální islámské hnutí Taliban a vycvičit vládní afghánské síly.

Prezident Nicolas Sarkozy v lednu oznámil, že francouzské bojové jednotky odejdou z Afghánistánu do konce roku 2013. Předtím ale v reakci na zabití čtyř francouzských vojáků jejich afghánským kolegou, kterého do svých řad naverbovalo fundamentalistické hnutí Taliban, pozastavil činnost francouzských sil v zemi a sdělil, že uvažuje o jejich předčasném stažení.