Vůdce Al-Káidy vyzval ke svaté válce se Spojenými státy

Al-Qaeda

Al-Qaeda Zdroj: profimedia.cz

Al-Qaeda
Usáma bin Ládin a Ajmán Zavahrí
3
Fotogalerie

Šéf teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí vyzval ke svaté válce proti Spojeným státům v souvislosti s dnešním přesunem jejich ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zavahrí tak učinil prostřednictvím videonahrávky.

Zavahrí, který v čele Al-Káidy vystřídal v roce 2011 Usámu bin Ládina, v pětiminutovém videu mimo jiné řekl, že přesun ambasády je důkazem ztroskotání jednání Palestinců s Izraelem. Na nahrávce nazvané "Tel Aviv je také země muslimů" kritizoval islámské země za to, že podle něj nepodporují zájmy muslimů, když jsou členy OSN, která uznává Izrael.

Americký prezident Donald Trump podle Zavahrího "jasně odhalil pravou tvář moderních křižových výprav, na nichž neplatí klid a usmíření, ale jen cesta odporu a svaté války".

Záměr přesunout americkou ambasádu do Jeruzaléma oznámil Trump loni v prosinci, čímž vystupňoval napětí v regionu a popudil muslimský svět. Za ohrožení bezpečnosti v oblasti a maření naděje na řešení izraelsko-palestinského konfliktu ho kritizovala i řada dalších zemí či Evropská unie. OSN Trumpův krok odsoudila v nezávazné rezoluci.

Dnes se kvůli přesunu ambasády do Jeruzaléma, které chtějí za hlavní město pro svůj stát i Palestinci, a v souvislosti se 70. výročím vzniku státu Izrael čekají masové protesty zejména v Pásmu Gazy.