Vůdce islamistů Bagdádí je prý mrtev. Nahradí ho učitel fyziky?

abú Bakr Bagdádí

abú Bakr Bagdádí Zdroj: CTK/AP

Íránská média přinesla neověřenou zprávu o klinické smrti vůdce radikální organizace Islámský stát (IS). Podle agentury Fars utrpěl abú Bakr Bagdádí v březnu těžká zranění, byl převezen na Golanské výšiny a tam nyní prohlášen za klinicky mrtvého.

Bagdádí se na veřejnosti objevuje jen sporadicky, loni vystoupil, když ohlásil vznik chalífátu na severu Iráku a Sýrie a sebe označil za jeho vůdce.

Britský list The Guardain s odvoláním na irácké zdroje již dříve informoval o útoku, při němž byl Bagdádí údajně těžce zraněn při jednom z amerických náletů v provincii Ninive. Pentagon a další zdroje to ale nepotvrdily. Podle nynějších zpráv Bagdádí IS už nevede a na jeho místo byl jmenován nástupce řečený abú Alá Afrí.

Vycházející hvězdou je bývalý učitel fyziky

Bagdádí je podle Guardianu stále naživu, ale kvůli zranění páteře se nemůže hýbat. Je prý v péči lékařů v iráckém Mosulu, a protože nemůže IS řídit, převzal jeho práci Afrí jako dočasný vůdce. Jde o vycházející hvězdu IS. Afrí v minulosti pracoval v Iráku jako učitel fyziky.

„Je významnější, chytřejší, má lepší vztahy než Bagdádí. Je dobrý řečník a má charisma,“ citoval americký časopis Newsweek poradce irácké vlády Hišáma Hášimího.