Vůdci znepřítelených jihosúdánských frakcí vyzývají ke klidu zbraní

Boje v Jižním Súdánu vyhnaly z domovů tisíce lidí

Boje v Jižním Súdánu vyhnaly z domovů tisíce lidí Zdroj: ctk/ap

Jihosúdánský prezident Salva Kiir nařídil armádě klid zbraní a ujistil, že je připraven spolupracovat se svým rivalem, viceprezidentem Riekem Macharem. Ten krátce nato rovněž nařídil svým silám, aby přestaly bojovat. Mezitím vypukla v hlavním městě Jubě intenzivní palba, informovala agentura Reuters. Aktuální situace v terénu zatím není jasná.

„Všichni velitelé armády SPLA dostali příkaz prezidenta k zastavení palby,“ řekl odpoledne po telefonu agentuře Reuters mluvčí prezidenta Kiira. Jednostranné příměří nařídil na 18:00 (17:00 SELČ). Dodal, že všichni příslušníci Macharových jednotek, kteří se vzdají, musejí být chráněni.

Mluvčí uvedl, že v době, kdy promlouvá, je situace v metropoli klidná. Krátce poté ale podle Reuters zazněla v metropoli palba.

Machar nejprve obvinil Kiira, že v zemi nechce mír, ale později také nařídil svým silám zastavit palbu. „Prezident vyhlásil jednostranný klid zbraní, já chci na oplátku také vyhlásit jednostranný klid zbraní,“ řekl viceprezident v nezávislé jihosúdánské rozhlasové stanici Eye Radio. Upřesnil, že zastavení palby jeho sil začne ve 20:00 (19:00 SELČ).

V Jubě se v různé intenzitě bojuje od čtvrtka minulého týdne, při střetech zahynulo už nejméně 272 lidí. Dnes před vyjádřením obou hlavních aktérů podle svědků kromě jiného vrtulníky střílely do míst, kde sídlí politické i vojenské vedení Macharových stoupenců.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby urychleně vyhlásila embargo na dovoz zbraní do Jižního Súdánu a schválila nové sankce proti osobám, které v Jižním Súdánu zodpovídají za nové násilí.

Jižní Súdán vyhlásil před pěti lety nezávislost. V prosinci 2013 ale tuto nejmladší zemi světa a jeden z nejchudších států zachvátila občanská válka. V konfliktu proti sobě stojí síly loajální prezidentovi Kiirovi a povstalci podporující Machara. Násilnosti mají nejen politické, ale i etnické pozadí: za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dink, Machara podporují Nuerové.

Machar se koncem letošního dubna vrátil do metropole Juby, kde vzápětí složil slib viceprezidenta v nové vládě národní jednoty. Jde o součást naplnění mírové dohody ze srpna 2015, která má vést k ukončení války.