Výběrem poroty začal proces s Carnajevem, útočníkem z Bostonu

Budova Federálního soudu v americkém Bostonu

Budova Federálního soudu v americkém Bostonu Zdroj: ctk/AP

Ve Spojených státech dnes výběrem poroty formálně začal proces s Džocharem Carnajevem, který podle obžaloby spolu se svým bratrem Tamerlanem provedl v dubnu 2013 bombový útok na bostonský maraton. Za teroristický čin, při kterém zahynuli tři lidé a dalších více než 260 utrpělo zranění, mu v případě uznání viny hrozí trest smrti.

Džochar, který na rozdíl od Tamerlana následné policejní stíhání přežil, vinu odmítá a svůj útok považuje za odplatu za americké invaze do Iráku a Afghánistánu.

Předpokládá se, že výběr dvanáctičlenné poroty a šesti náhradníků potrvá několik týdnů, možná i měsíc. Porota vzejde ze seznamu 1200 kandidátů a její ustavení může ohrozit podjatost vybraných členů kvůli tomu, že někdo z nich může mít vazby na události z dubna 2013.

Výběr může zkomplikovat také fakt, že navržený porotce prohlásí, že je proti trestu smrti a že by pro něj nikdy nehlasoval.

Džochar CarnajevDžochar Carnajev | ctkDžochar Carnajev (foto: ČTK/AP)

První soudní stání týkající se samotné obžaloby se proto s ohledem na složitý výběr poroty očekávají až v únoru. Předpokládá se, že proces poté bude trvat zhruba čtyři měsíce.

Carnajev čelí celkem 30 obviněním, která souvisejí s atentátem na bostonský maraton a také se zabitím člena ostrahy Massachusettského technického institutu. Toho podle vyšetřovatelů zabili bratři během útěku.

Džochar Carnajev podle obžaloby spolu s bratrem Tamerlanem 15. dubna 2013 v cíli mezinárodního maratonu umístil dvě bomby podomácku vyrobené z tlakových hrnců naplněných kuličkovými ložisky. Nálože byly ukryty v černých pytlích a umístěny v cílovém prostoru v odpadkových koších.