Výbuch v Bruselu: policie zadržela pět lidí

Exploze u krimonologického ústavu v Bruselu

Exploze u krimonologického ústavu v Bruselu Zdroj: CTK

Neznámí útočníci v noci na dnešek podpálili budovu kriminologického institutu v Bruselu. Oheň následně způsobil explozi a značné škody na budově. Nikdo ale nebyl zraněn, protože institut byl v době činu prázdný. Podle agentury Reuters to řekla Ine Van Wymerschová z belgické prokuratury. Policisté zadrželi v souvislosti s incidentem pět osob a vyslýchají je.

Podle belgických médií se útok stal kolem 02:30 SELČ. Auto prorazilo zábrany u institutu a útočníci, jejichž počet je nejasný, založili oheň na jednom z oken laboratoří. „Byl to úmyslný žhářský útok v laboratořích federální policie. Oheň pak způsobil výbuch, ale dovnitř nebyly vhozeny ani upevněny žádné výbušniny,“ uvedla Van Wymerschová.

Požár likvidovaly tři desítky hasičů. Pachatelé v areálu zanechali také ohořelé vozidlo.

Policie nemá žádné indicie, které by ukazovaly na teroristický čin, i když i tuto verzi prověřuje. Podle prokuratury ale šlo s největší pravděpodobností o zločin spáchaný organizovaným zločinem. Vyšetřovatelé agentuře AP sdělili, že za cíl útoku považují snahu zničit některé vyšetřovací spisy. Ústav slouží ke zkoumání materiálu nalezeného v terénu v důsledku trestných činů.

Policisté zadrželi pět lidí, kteří se pohybovali v bezprostřední blízkosti institutu. Nyní je vyslýchají, aby zjistili, zda mají nějakou spojitost s incidentem.

V Belgii platí druhý nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli terorismu. V březnu zaútočili na bruselském letišti a v metru sebevražední atentátníci, kteří zabili 32 lidí.