Východní pobřeží USA se připravuje na ničivý hurikán

Hurikán Sandy

Hurikán Sandy Zdroj: profimedia.cz

Rozsáhlé území od velkoměst na východním pobřeží až po Velká jezera na severu USA si za svůj cíl vybral mamutí hurikán Sandy, který se má v těchto dnech nad severoamerickým kontinentem spojit se zimními bouřemi přicházejícími ze severu.
Vedení americké meteorologické služby má pro obyvatele východní třetiny USA jednoduchý vzkaz: Berte hurikán vážně a kliďte se mu z cesty. Čekají se záplavy, výpadky proudu, poničené budovy, metrové závěje.
Předpovědi meteorologů varují, že Sandy udeří dnes v noci místního času (v úterý nad ránem SEČ) na pobřeží státu New Jersey, zřejmě v blízkosti známého hráčského letoviska Atlantic City. Město začalo s evakuací už během víkendu.
Nejvíce postiženy by měly být oblasti na severu New Jersey a rovněž město New York a ostrov Long Island. Nejhorší scénáře počítají s tím, že víc než třímetrová vlna zatopí území s 20 miliony obyvatel.
Statisíce obyvatel v nejohroženějších místech byly vyzvány k evakuaci a ostatní k maximální opatrnosti. Ochromena začala být letecká a další doprava. Mobilizovány byly tisíce policistů a záchranářů.
10
Fotogalerie
Rozsáhlé území od velkoměst na východním pobřeží až po Velká jezera na severu USA si za svůj cíl vybral mamutí hurikán Sandy, který se má v těchto dnech nad severoamerickým kontinentem spojit se zimními bouřemi přicházejícími ze severu. Vedení americké meteorologické služby má pro obyvatele východní třetiny USA jednoduchý vzkaz: Berte hurikán vážně a kliďte se mu z cesty. Čekají se záplavy, výpadky proudu, poničené budovy, metrové závěje.

Předpovědi meteorologů varují, že Sandy udeří dnes v noci místního času (v úterý nad ránem SEČ) na pobřeží státu New Jersey, zřejmě v blízkosti známého hráčského letoviska Atlantic City. Město začalo s evakuací už během víkendu, do vnitrozemí se podle agentury AP uchýlilo na 30 tisíc jeho obyvatel. Nejvíce postiženy by měly být oblasti na severu New Jersey a rovněž město New York a ostrov Long Island. Nejhorší scénáře počítají s tím, že víc než třímetrová vlna zatopí území s 20 miliony obyvatel.

Předpovědi synoptiků uvádějí, že v New Yorku voda zaplaví části jižního Manhattanu a tunely metra a naruší dodávky elektřiny. „Čas k řečnění už vypršel, je zapotřebí jednat,“ vyzval dnes spoluobčany šéf Federálního úřadu pro mimořádné situace Craig Fugate. Statisíce lidí už uposlechly jeho výzvy a odjíždějí do bezpečnějších míst ve vnitrozemí. Jen z níže položených oblastí New Yorku má odejít 375 tisíc lidí.

Hurikán Sandy, který již zabil 66 osob v karibské oblasti, má nad pevninou ještě zesílit. V současné době se jeho střed nachází asi 650 kilometrů jihovýchodně od New Yorku. Až dorazí zhruba do poloviny atlantického pobřeží USA, obrátí se podle předpovědí na západ a zaútočí na pevninu. K tomuto obratu by mělo dojít právě v oblasti státu New Jersey.

Podle analytiků americké společnosti CoreLogic Sandy bezprostředně ohrožuje majetky nejméně 284 tisíc amerických rodin v hodnotě 88 miliard dolarů. Už dnes je podle energetiků bez proudu 14 tisíc amerických domácností. Provoz zastavila ropná rafinerie ve městě Linden (stát New Jersey), další tři produkci výrazně omezily.

Vypadněte, doporučuje guvernér

Newyorská radnice důrazně vyzvala obyvatele k evakuaci. „Pokud neodejdete, ohrožujete nejen svůj vlastní život, ale i životy těch, kdo vás budou zachraňovat,“ upozornil obyvatele největšího amerického města starosta Michael Bloomberg. Guvernér státu New Jersey Chris Christie, známý svým přímočarým vystupováním, byl méně uctivý: „Nebuďte hloupí a vypadněte,“ vzkázal spoluobčanům.

Ve Washingtonu i jinde byly ode dneška uzavřeny státní úřady, ve službě jsou jen týmy spojené se zajišťováním bezpečnosti v zemi. Stejný osud postihl školy, divadla, obchody a další provozy. Statisíce obyvatel v nejohroženějších místech byly vyzvány k evakuaci a ostatní k maximální opatrnosti. Ochromena začala být letecká a další doprava. Mobilizovány byly tisíce policistů a záchranářů.

Nelétají letadla, ve školách se neučí

V New Yorku a Filadelfii se zastavil provoz metra, železniční společnost Amtrak postupně ruší spoje na severovýchodním pobřeží. Letecké společnosti dnes zrušily 7600 vnitrozemských a mezinárodních letů, které měly začínat či končit na východě USA. V Bostonu, Washingtonu a Baltimoru se neučí.

Uzavřena byla i newyorská burza. „Vznikající nebezpečné podmínky v důsledku hurikánu Sandy příliš ztíží zajištění bezpečnosti našich lidí a pracovišť, přičemž tato bezpečnost musí být naší prioritou,“ vysvětlil operátor burzy. Socha svobody, která měla být dnes znovu otevřena po ročních opravách, bude návštěvníkům přístupná až později.

Mezi obyvateli se začaly objevovat i známky paniky. „Jsem nervózní. Je to největší bouře, jaká kdy zasáhla naše město,“ cituje agentura Reuters osmadvacetiletou absolventku univerzity Lizzie Elstonovou z New Yorku.

Americký prezident Barack Obama krátce před , ve kterých bude 6. listopadu usilovat o druhý mandát, v neděli ujistil, že situaci bedlivě sleduje, a slíbil obyvatelům veškerou pomoc.