Výdaje Američanů vystřelily tamní ekonomiku čtyřprocentním tempem

Americký prezident Barack Obama v kongres

Americký prezident Barack Obama v kongres Zdroj: CTK/AP

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu rostla čtyřprocentním tempem, což je víc, než se očekávalo. Ekonomiku podpořily hlavně výdaje spotřebitelů a firem. V prvních třech měsících roku hrubý domácí produkt podle zpřesněných údajů naopak o 2,1 procenta klesl.

Analytici v průměru očekávali, že hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí vzroste o tři procenta. Údaj za první čtvrtletí byl zpřesněn směrem vzhůru z původního poklesu o 2,9 procenta. Navzdory zlepšení byl ale pokles v prvním čtvrtletí i tak nejhorší od začátku roku 2009.

Výdaje spotřebitelů, které se na celkové ekonomické aktivitě Spojených států podílejí více než dvěma třetinami, vzrostly ve druhém čtvrtletí o 2,5 procenta. Jejich růst přitom zrychlil z 1,2 procenta v prvním čtvrtletí. Američané více kupovali zboží dlouhodobé spotřeby a také o něco více utráceli za služby. Investice firem do nového vybavení stouply o sedm procent a firmy rovněž zvyšovaly zásoby, což ukazuje, že vidí optimisticky další vývoj poptávky.

Vývoj ekonomiky USA za posledních 5 let

USA GDP GrowthUSA GDP Growth | tradingeconomics.com

Vyšší byly také výdaje vlády a investice do výstavby bydlení. Obchod naopak opět ekonomický růst brzdil, protože kvůli růstu domácí poptávky se zvýšil i dovoz.

Za celé první pololetí ekonomika vzrostla o 0,9 procenta a ekonomové očekávají, že růst bude pokračovat i ve druhé polovině roku. V prvním čtvrtletí propad ekonomiky způsobilo nezvykle chladné počasí. Za celý rok by pak růst hrubého domácího produktu měl podle ekonomů přesáhnout hranici dvou procent.

Pozitivní revize

Vláda rovněž zveřejnila revizi údajů za předchozí tři roky. Podle zpřesněných údajů ekonomika v loňském roce vzrostla o 2,2 procenta, což bylo o něco rychleji, než se původně čekalo, a to hlavně díky druhé polovině roku. Naopak za roky 2011 a 2012 byl růst o trochu pomalejší. V roce 2011 se HDP zvýšil o 1,6 procenta a v roce 2012 o 2,3 procenta.

Nejnovější statistika přišla jen několik hodin před koncem zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Zpráva by mohla vyvolat debatu o tom, zda by centrální banka nemohla zvýšit úrokové sazby o něco dříve, než se nyní všeobecně očekává. Většina ekonomů odhaduje, že by Fed mohl začít zvyšovat úroky v polovině příštího roku.