Vyhlásí Katalánsko nezávislost? Tamní parlament bude o referendu jednat v pondělí

Katalánsko, ilustrační foto

Katalánsko, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Demonstrace za referendum v Barceloně
Demonstrace za referendum v Barceloně
Demonstrace za referendum v Barceloně
Protest proti snahám Katalánská o referendum (22. května, Madrid)
Protest proti snahám Katalánská o referendum (22. května, Madrid)
9
Fotogalerie

Katalánský parlament se bude vyhlášením nezávislosti na základě nedělního referenda zabývat příští pondělí.

Zařazení tématu do pondělního programu navrhli poslanci ze stran Junts Pel Sí a CUP podporujících samostatnost Katalánska. Separatisté mají ve 135členném katalánském parlamentu 72 křesel. Premiér Carles Puigdemont je toho názoru, že výsledek nedělního referenda, jehož konání zakázal španělský ústavní soud, Katalánce opravňuje k vyhlášení samostatného státu. V chaotickém referendu se údajně pro odtržení vyslovilo 90 procent hlasujících, volební účast však nepřekročila 43 procent.

Poslanec Carlos Carrizosa ze strany Občané (Ciudadanos) deníku El País řekl, že před parlamentní debatou musí nejdříve předseda katalánské vlády seznámit zákonodárce s výsledky referenda. "Nemůžeme se vyjadřovat k něčemu, co pro nás neexistuje," uvedl Carrizosa.

Katalánské úřady sice výsledek po referendu oznámily, všechny hlasy z nedělního plebiscitu však ještě nebyly sečteny. "To se zřejmě stane ke konci týdne, když dorazí všechny hlasy ze zahraničí, tudíž budeme nejspíše jednat o víkendu nebo z kraje příštího týdne," řekl v úterý večer televizi BBC premiér Puigdemont a dodal, že vyhlášení nezávislosti je otázkou několika dní. K politické krizi mezi Barcelonou a Madridem se dnes vyjádří v televizním vystoupení v 21:00 SELČ.

Agentura Reuters uvedla, že vzhledem k postoji Madridu by jednostranné vyhlášení nezávislosti nemělo žádné právní následky a s největší pravděpodobností by se nedočkalo mezinárodního uznání. Nejistá situace ve Španělsku již oslabila euro, stejně jako španělské akcie a dluhopisy.

Stabilita Španělska je podle mluvčího německé kancléřky Angely Markelové důležitá i pro Berlín. "Německo sleduje vývoj velmi pozorně. Na stabilitě Španělska nám velmi záleží, proto je důležité... aby byly dodržovány zákony," řekl mluvčí Steffen Seibert. Dodal, že "kancléřka Merkelová nemá v úmyslu zprostředkovávat vyjednávání" a že konflikt Madridu a Barcelony je "vnitřní záležitostí Španělska".