Výhled německé ekonomiky je pochmurný, ta zatím roste

Největší evropský říční přístav v Duisburgu

Největší evropský říční přístav v Duisburgu Zdroj: profimedia.cz

Období hospodářského růstu v Německu se patrně chýlí ke konci. Podnikatelské prostředí se podle indexu institutu Ifo poprvé po šesti měsících zhoršilo. Propad byl navíc výraznější, než se očekávalo. V prvních třech měsících letošního roku nicméně ekonomika rostla a odvrátila tak hrozbu recese.

Index institutu Ifo, který je místními médii považován za nejvýznamnější ukazatel stavu německého hospodářství, se v květnu propadl na 106,9 bodu z dubnových 109,9 bodu. Ekonomové předpovídali pokles jen na 109,4 bodu. „Německá ekonomika je pod tlakem narůstající nejistoty ohledně vývoje v eurozóně,“ řekl prezident Ifo Hans-Werner Sinn.

Sedm tisíc dotázaných manažerů, na základě jejichž výpovědí Ifo svůj index vytváří, předpokládá, že i v dalších šesti měsících se bude Německu dařit méně. Index by se za tuto dobu měl propadnout na 100,9 bodu, dosud se odhadoval pokles na 102,7 bodu.

Chmurné předpovědi potvrzuje i index nákupních manažerů institutu Markit. Ten se propadl nejvíce za téměř tři roky, konkrétně o 1,2 bodu na 45 bodů. Nyní je tedy nejníže od června 2009 a ještě více se tak vzdálil od úrovně 50 bodů, nad níž se hovoří o růstu.

Také investoři se už obrátili k takzvaným bezpečným přístavům, tedy investicím s nízkým rizikem. Výnos se z třicetiletých německých státních dluhopisů se tak propadl na 1,974 procenta a včera Berlín vyprodal emisi dvouletých dluhopisů s nulovým úrokem.

Zatím ještě německé hospodářství roste. Podle dnes zveřejněných údajů Spolkového statistického úřad za první čtvrtletí hrubý domácí produkt mezičtvrtletně vzrost o 0,5 procenta, meziročně dokonce o 1,7 procenta. Ekonomika zbytku eurozóny přitom za stejnou dobu poklesla nebo stagnovala.