Vyhodil Comeyho, dosadil si Wraye. Trump nominuje nového šéfa FBI

Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump naznačil, že si odvolaného šéfa FBI Jamese Comeyho nahrával
2
Fotogalerie

Donald Trump nominuje na post ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christophera Wraye. Bývalého ředitele Jamese Comeyho prezident překvapivě odvolal na počátku května, údajně kvůli ztrátě důvěry.

"Nominují Christophera A. Wraye, muže s bezvadným renomé, na post nového ředitele FBI," uvedl Trump na twitteru. Další informace Trump neposkytl. V závěru tweetu pouze napsal, že "detaily budou následovat".

Wray působil v letech 2003 až 2005 ve vládě George Bushe mladšího jako náměstek ministra spravedlnosti. V současnosti pracuje v advokátní kanceláři King and Spalding. Zastupoval mimo jiné guvernéra New Jersey Chrise Christieho během vyšetřování úmyslného vyvolání zácpy na mostě na Manhattan před více než třemi lety.

Soud v případu zácpy na mostě George Washingtona uznal vinu dvou bývalých Christieho spolupracovníků, kteří se podle obžaloby chtěli dopravním chaosem pomstít demokratickému starostovi města Fort Lee Marku Sokolichovi za to, že Christieho nepodpořil v kampani za znovuzvolení. Sám guvernér opakovaně řekl, že o akci svých podřízených neměl tušení.

Ředitele FBI musí po nominaci prezidentem schválit prostou většinou Senát USA.

Wray by se měl stát nástupcem Jamese Comeyho, kterého Trump překvapivě odvolal 9. května. Prezident své rozhodnutí zdůvodnil tím, že v nyní již bývalého ředitele FBI ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce již delší dobu. Spekulace o tom, že odvolání souvisí s vyšetřováním bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna, který odstoupil kvůli svým nejasným vazbám na Rusko, šéf Bílého domu odmítl.

Comey bude ve čtvrtek vypovídat před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami. Už za pár hodin před stejný výbor předstoupí také prozatímní ředitel FBI Andrew McCabe, ředitel amerických tajných služeb (DNI) Dan Coats, šéf Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Mike Rogers a náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein. Vypovídat budou o zákonu FISA, který upravuje zahraniční sběr zpravodajských informací včetně odposlechů.