Vyjednávači mají dohodu o brexitu. Klíčové bude, jak se k ní postaví britský kabinet, říká Prouza

Banksyho Brexit

Banksyho Brexit Zdroj: Duncan Hull CC BY 2.0

Britská vláda potvrdila, že vyjednávači Británie a Evropské unie dosáhli předběžné dohody o podmínkách odchodu země z evropského bloku. Kabinet má o dokumentu jednat ve středu. Ministři budou mít text k dispozici ještě předtím, uvedl úřad premiérky Theresy Mayové v prohlášení. Bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza ale optimismus mírní. Důležitý je totiž souhlas celého vládního kabinetu Velké Británie.

Mluvčí týmu unijních vyjednavačů nechtěl technickou shodu nad textem dohody komentovat a odkázal na pravidelnou středeční tiskovou konferenci Evropské komise.

Britská média zdůrazňují, že osud brexitové dohody je nyní především v rukou britské vlády, která ale není v této otázce jednotná. Podle tisku si premiérka Mayová bude zvát jednotlivé ministry.

Bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza případnou dohodu vítá, stále ji ale vnímá s rezervou. „Dohoda by byla rozhodně vítězstvím obou stran. Jakákoliv varianta bez dohody by byla mnohem nákladnější, a to pro všechny. Na druhou stranu – zprávu o dohodě čtu s velkou opatrností, protože takových zpráv už bylo několik. klíčové tedy bude, až se za dohodu postaví celý britský vládní kabinet a parlament,“ upozorňuje Prouza.

Pokud bude britská vláda s textem dohody souhlasit, měli by ho velmi rychle dostat také zástupci vlád ostatních 27 zemí Evropské unie. Následovat by pak v rychlém sledu měla potřebná přípravná jednání, včetně mimořádně svolané Rady pro všeobecné záležitosti, zřejmě na počátku příštího týdne. Cílem totiž je – alespoň tak se o tom v minulých dnech v Bruselu uvažovalo – svolat mimořádnou schůzku šéfů států a vlád sedmadvaceti zemí, která by z unijní strany text potvrdila, ještě do konce listopadu. Část premiérů a prezidentů zemí EU totiž následně zamíří na summit G20, který se 30. listopadu a 1. prosince koná v Argentině.

Řádný summit EU, který by byl nejzazším momentem pro potvrzení domluvené rozvodové smlouvy, už je svolaný na 13. a 14. prosince s nabitým programem.

Společně s textem dohody o britském odchodu by měl summit EU27 potvrdit i text politické deklarace, která je základem pro podrobné rozhovory o budoucí podobě vzájemných vztahů poté, co v prosinci 2020 skončí přechodné období.