Matematika brexitu: Mayová nemá většinu v parlamentu vůbec jistou

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: Reuters

Dohoda o podmínkách odchodu Velké Británie z Evropské unie bude hotová v řádu týdnů, slibují britské i unijní špičky. Přinejmenším stejně důležitý jako shoda na mezinárodní úrovni je ale i postoj britského parlamentu, který musí dohodu schválit. Většinová podpora poslanců přitom není vůbec jistá, píše agentura Bloomberg.

Dolní komora britského parlamentu má 650 členů. Předseda a jeho tři zástupci se hlasování neúčastní. Sedm zástupců irské republikánské strany Sinn Féin svá křesla tradičně nechává neobsazená. Zbývá 639 poslanců, a pokud budou přítomni všichni, musí dohoda o brexitu získat nejméně 320 hlasů.

Vláda Theresy Mayové se přitom opírá o těsnou parlamentní většinu, které navíc dosahuje jen díky podpoře desítky poslanců ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). A s tím souvisí hned první překážka, na kterou může hlasování o brexitu narazit. Jednou z nejpalčivějších otázek jednání s EU je hraniční režim mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Pro Irsko, které musí stejně jako další členské státy EU jakoukoli dohodu schválit, je nepřijatelná klasická hranice, proti by se jednoznačně postavili i severoirští republikání. Tu odmítá i DUP, která navíc nepřipouští ani posunutí celních kontrol mezi Severní Irsko a zbytek Británie. Předsedkyně strany Arlene Fosterová se opakovaně nechala slyšet, že jakékoli omezení na irské hranici by DUP „nebyla schopna podpořit“.

Tím potíže ministerské předsedkyně jen začínají. Mayová se nemůže spolehnout ani na všechny poslance za konzervativce. Loajální jádro tvoří zhruba 235 zákonodárců, kteří buď Mayovou dlouhodobě podporují, a nebo zastávají placený vládní post, ze kterého by museli před hlasováním proti vládě odejít.

Proti vlastní straně by se ovšem mohla postavit skupina až 12 konzervativců, kteří brexit odmítají. Část z nich se podle Bloombergu může nechat přesvědčit, ostatní se ale buď zdrží hlasování, nebo budou hlasovat proti v naději, že porážka Mayové bude počátkem cesty k novému referendu o vystoupení Británie z EU.

Z řad opozice může Mayová doufat v hlasy pěti labouristických poslanců, kteří v minulosti dávali jasně najevo svou podporu brexitu. Zviklat by se mohli nechat i labouristé zvolení v obvodech se silnou podporou brexitu.

Největší nebezpečí pro dohodu o brexitu ovšem paradoxně představuje skupina 64 konzervativních poslanců podporujících vystoupení z EU, kteří ale požadují „čistý řez“, tedy rozchod s unií bez jakékoli formální dohody. 

Mezi analytiky britské politické scény panuje shoda na tom, že nemůže Mayová pomýšlet na úspěch, aniž by získala přízeň této skupiny. Podle jednoho ze zdrojů Bloombergu se vláda bude před ní snažit dohodu o brexitu prezentovat jako mezinárodní smlouvu o volném obchodu a apelovat na odbojné poslance, že odmítnutí dohody může vést k novému referendu.