Výnosy britských dluhopisů klesly pod německé

Velká Británie, ilustrační foto

Velká Británie, ilustrační foto Zdroj: reuters

Středeční neúspěšná aukce německých vládních dluhopisů dále tlačí jejich výnosy na sekundárním trhu vzhůru. Výnosy německých bundů se tak dostaly nad výnosy britských desetiletých státních dluhopisů.

Nejhorší aukce německých bondů od zavedení eura signalizuje, že dluhová krize už ovlivňuje i Německo, které je největší unijní ekonomikou a klíčem k přežití společné měny. Výnosy německých desetiletých vládních dluhopisů vzrostly na 2,23 procenta, zatímco výnosy britských desetiletých obligací klesly na 2,16 procenta.

„Tohle je velmi vzácný úkaz,“ řekl agentuře Bloomberg Michael Derks z brokerské společnosti FxPro. „Naposledy se to stalo na krátkou dobu v březnu 2009, když byly akciové trhy na dně, a předtím v roce 2000,“ dodal Derks, který tak připomíná, že za posledních dvacet let byl výnos britských dluhopisů v průměru o 0,8 procenta vyšší.

Včerejší aukci dluhopisů se podařilo upsat pouze necelé dvě třetiny z plánovaného objemu desetiletých bondů. Konkrétně to byly 3,65 miliardy eur namísto plánovaných šesti miliard eur. Investoři a banky se zdráhaly dluhopisy nakupovat kvůli obavám, že projekt společné evropské měny se blíží svému konci.

Mluvčí německé dluhové agentury, který na aukci dohlížel k výsledkům uvedl: „Nevidíme žádné znaky toho, že by investoři ztráceli apetit po našich vládních dluhopisech. Neměli bychom si špatně interpretovat výsledek středeční aukce.“

Podle ohlasů mezi investory mohou za chabým zájmem stát také velmi nízké výnosy německých bundů. Průměrný výnos při středeční aukci dosáhl 1,98 procenta. Investoři již mohli mít německé obligace nakoupené z minulých týdnů, kdy se po nich vrhli po odprodeji dluhopisů zadlužených periferních zemí eurozóny.