Výnosy španělských dluhopisů v aukci prudce rostly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Španělsko prodalo v aukci při vysoké poptávce státní dluhopisy se středně dlouhou dobou splatnosti za 2,2 miliardy eur (56,3 miliardy Kč), tedy nad horním koncem cíle vlády. Výnosy však prudce rostly a u pětiletých dluhopisů stouply nejvýše za 15 let.

Španělská vláda by měla dnes zveřejnit výsledky prvního, širšího auditu španělských bank. Výsledky auditu určí, kolik peněz si Španělsko půjčí od eurozóny na záchranu bank. Slíbeno má až 100 miliard eur (2,6 bilionu Kč).

Ministerstvo prodalo dvouleté dluhopisy za 700 milionů eur, tříleté za 918 milionů eur a pětileté za 602 milionů eur. Cílem vlády bylo prodat dluhopisy až za dvě miliardy eur. Poptávka byla ve srovnání s nabídkou tří až čtyřnásobná a poměr poptávky k nabídce rostl ve srovnání s poslední aukcí u všech třech typů dluhopisů.

Průměrný výnos u dvouletých dluhopisů se však ve srovnání s březnovou aukcí více než zdvojnásobil na 4,706 procenta z 2,069 procenta. U tříletých dluhopisů vzrostl na 5,457 procenta z 4,876 procenta v květnu a u pětiletých na rekordních 6,072 procenta z 4,960 procenta v předchozím měsíci.

Na sekundárním trhu, kde se volně obchoduje s dluhopisy, naopak výnosy španělských dluhopisů klesaly a výnos desetiletých dluhopisů se snížil na 6,61 procenta. Pokračoval tak v propadu pod rizikovou hranicí sedmi procent.

Výnos desetiletých dluhopisů je měřítkem udržitelnosti dluhové obsluhy, a když se nad hranicí sedmi procent usadily výnosy státních dluhopisů Řecka, Irska a Portugalska, byly tyto země nuceny požádat o finanční pomoc, napsaly agentury AP a Reuters.