Vyražte do Řecka a dostanete státní podporu, navrhují Němci

Řecko, turismus

Řecko, turismus Zdroj: profimedia.cz

Deštivé léto zaměstnává nyní také německé politiky. Přišli s nápadem, aby se Němci s podporou státu vydali ze zamračeného Německa na slunný jih Evropy postižený ekonomickou krizí. Rekreanti by zde podle nich přispěli k oživení hospodářství.

„Nynější špatné počasí Němcům přináší deprese. Stát by měl vyplácet prémii, která by je přiměla odjet například do Řecka, což by mohlo odstartovat evropský program na oživení konjunktury. A slunce v Řecku určitě bude,“ řekl deníku Bild europoslanec za Svobodnou demokratickou stranu (FDP) Jorgos Chatzimarkakis.

Diskutuje se i ve Spolkovém sněmu

„Řekové jsou k návštěvníkům přátelští. Bylo by užitečné, zřídit prémii pro zájemce, kteří by narychlo odjeli na jih Evropy. Pomohlo by to stejně jak mnohým Němcům, tak i zemím jako Řecko, které naléhavě potřebují více turistů,“ míní Erwin Lotter, který ve Spolkovém sněmu zastupuje stejnou stranu.

„Více návštěvníků by se jihoevropským zemím postiženým krizí hodilo, protože jejich ekonomiky potřebují každé euro,“ řekl Bildu ekonomický analytik Institutu pro německé hospodářství v Kolíně nad Rýnem Michael Grömling.

Státní podporu však institut odmítá

Podle materiálu vypracovaného institutem utratili zahraniční návštěvníci v uplynulém roce v Řecku 10,5 miliardy eur, tedy bezmála pět procent HDP země. Turistika loni v Řecku přinášela práci asi 350 tisícům lidí, což činilo zhruba devět procent všech zaměstnanců.

V Portugalsku v loňském roce zahraniční turisté nechali asi osm miliard eur, tedy přibližně 4,7 procenta HDP. Práci díky tomu mělo asi sedm procent portugalských zaměstnanců.

Podporu nápadu vyjadřují i v Americe. Uznávaný ekonom německé vládě navrhuje, aby každé německé domácnosti věnovala poukaz na cestu do evropských zemí postižených krizí v hodnotě jednoho tisíce eur. Kdyby takovou nabídku využilo pět milionů domácností, oživilo by to hospodářství krizí postižených zemí o 0,2 procenta.