Vyřeší uprchlíci populační krizi? Berlín zaznamenal rekordní nárůst obyvatel

Neznámý uprchlík se v táboře fotí s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Neznámý uprchlík se v táboře fotí s německou kancléřkou Angelou Merkelovou Zdroj: CTK

Ačkoli se Německo potýká s jednou z nejnižších porodností na světě, díky přistěhovalectví roste počet obyvatel nejrychleji za více než dvacet let. Oznámil to dnes německý statistický úřad. Podle předběžných dat žilo v Německu na konci loňského roku 81,2 milionu lidí, což byl meziroční nárůst o 430 tisíc lidí. To je nejvíce za posledních 22 let.

Většina migrantů pochází podle statistiků z Evropy, stále ve větší míře ale přicházejí lidé z krizových regionů, jako jsou Sýrie či Somálsko. Letos Berlín očekává asi 800 tisíc žádostí o azyl, podle některých politiků jich může být až milion.

Naposledy Německo zažilo podobné zvýšení počtu lidí v roce 1992, kdy se do země kvůli válkám, které doprovázely rozpad Jugoslávie, uchýlilo 700 tisíc běženců. Počet lidí v posledních letech citelně roste, zatímco loni byl růst 430 tisíc lidí, o rok dříve to bylo 244 tisíc lidí. Nadále však zůstává výrazný deficit mezi narozenými a zemřelými, loni v Německu zemřelo o 153 tisíc lidí více, než se jich narodilo.

V Německu k závěru loňského roku žilo asi 7,5 milionu lidí bez německého občanství, což je zapříčiněno i vysokým počtem žádostí o azyl. Podíl cizinců na sto obyvatel činí 9,3, to je meziroční nárůst o 0,6 cizince na sto obyvatel.

Letos v květnu Hamburský institut pro mezinárodní ekonomiku (HWWI) uvedl, že na základě jeho studie je Německo zemí s nejnižší porodností na světě, čímž předstihlo i stárnoucí Japonsko. Podle výzkumu HWWI je v Německu poměr 8,2 dítěte na 1000 obyvatel, zatímco například v Nigeru je to 50 dětí na 1000 obyvatel.