Migranti můžou nastartovat druhý hospodářský zázrak, myslí si šéf Mercedesu

Šéf Mercedesu Dieter Zetsche

Šéf Mercedesu Dieter Zetsche Zdroj: CC BY SA 2.0: re:publica via Flickr

Šéf Mercedesu Dieter Zetsche sklidil na začátku týdne na frankfurtském autosalonu bouřlivý potlesk. Jeho projev se totiž hodně lišil od čehokoliv, co kdy na této akci padlo. Během představování vize automobilu pro rok 2030 totiž náhle stočil téma své řeči k uprchlíkům vstupujícím do Německa.

„Někteří lidé věří tomu, že migrace ohrozí budoucnost naší země,“ řekl Zetsche hale zaplněné tisícovkou novinářů z celého světa. „Pokud se vše podaří, může být základem dalšího německého hospodářského zázraku – právě tak, jako se to podařilo díky milionům gastarbeiterů v padesátých a šedesátých letech,“ cituje šéfa Mercedesu server News.com.

Zetsche připustil, že ne všichni migranti jsou vysoce vzdělaní inženýři, ale jsou podle něho „vysoce motivovaní se učit, aby s námi mohli vybudovat svůj nový život.“

Ilustrační foto uprchlíkůIlustrační foto uprchlíků|ctk/ap

Společnost Mercedes ve svém domovském Bádensku-Württembersku uprchlické komunity podporuje. Navíc dorovnává stejnou sumou dary svých zaměstnanců, společnost tak už na běžence přispěla milionem eur. Šéf Mercedesu navíc chce podpořit ubytování migrantů na jihozápadě Německa.

I konkurenční společnost Volkswagen chce migrantům nabídnout učňovské pozice. „Přichází hodně kvalifikovaných lidí,“ myslí si generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn. „Ale můžeme zaučit lidi, kteří tolik schopností nemají. To bude náš příspěvek k řešení uprchlické krize.“ Automobilka uvažuje o zaučovacích a jazykových kurzech nejen v Německu, ale i ve Švédsku.

Můžeme tak odvrátit xenofobii, je důležité se ozvat. Je dobré, když promluví vlivní lidé jako šéfové firem

„To je to nejrychlejší, co můžeme v současné situaci udělat,“ řekl generální ředitel divize Porsche Matthias Müller. “Můžeme tak odvrátit xenofobii, je důležité se ozvat. Je dobré, když promluví vlivní lidé jako šéfové firem.“

Potřeba pracovní síly

Německá nezaměstnanost je rekordně nízká a celé hospodářství roste nejrychleji od roku 2011. „Německo migraci opravdu potřebuje,“ cituje Bloomberg hlavního ekonoma frankfurtské Dekabank Kristiana Tödtmanna. „Ale tihle lidé nepřicházejí primárně z ekonomických důvodů. Pro pár dalších let nemají žádné plány. Je ještě příliš brzy odhadovat, jestli se jejich integrace podaří.

S nedostatkem pracovních sil je spojené i stárnutí populace. V současnosti je v produktivním věku 45 milionů lidí. Do roku 2030 se jejich počet při současném trendu sníží na 36,5 a v roce 2050 na 27,5 milionu. Vyplývá to ze zprávy německého Institutu pro výzkum trhu práce a zaměstnanosti.

Podle analytiků se přijetí migrantů může nejdříve na ekonomice podepsat negativně kvůli počátečním nákladům. „HDP na hlavu se prakticky vždy na chvíli sníží,“ říká hlavní ekonom londýnské pobočky UniCredit Erik Nielsen.

Příjem ostatních neklesne

„Migranti většinou vydělávají méně než průměrná populace. Důležité ale je, že se nesnižuje příjem ostatních skupin obyvatelstva.“ Analytik odhaduje přírůstek pocházející z migrační vlny v prvním roce zhruba na 0,3 procenta, do roku 2020 na 1,7 procenta.

Migrace by navíc mohla zvednout dlouhodobě nízkou německou domácí poptávku. „Ta sníží sklon k úsporám i tempo růstu pracovní produktivity,“ vysvětloval Bloombergu Rolf Langhammer z Kielského institutu pro světovou ekonomiku. „Můžeme očekávat růst zaměstnanosti ve veřejném sektoru stejně jako ve stavebnictví – tyto pracovní oblasti budou pro nekvalifikované migranty první volbou.“