Vysoká kupní síla, nízké náklady na život. Česko patří k nejlevnějším zemím

Praha

Praha Zdroj: CC BY-SA 2.0: Olivier Bruchez via Flickr

Česká republika díky nízkým nákladům patří mezi nejpřitažlivější země pro život. V rámci hodnocení GoBankingRates skončila v tabulce 50 nejlevnějších zemí na devátém místě. Žebříček zveřejnil časopis Time.

Žebříček GoBankingRates nejlevnějších států světa porovnává kupní sílu, ceny nájemného, ceny potravin a služeb s hodnotami v New Yorku. Nejlevnější zemí světa je podle tohoho hodnocení Jižní Afrika. Na druhém místě se umístila Indie, na třetím Kosovo a na čtvrtém Saúdská Arábie.

Nejlevnější země pro život
Pořadí Země
1. Jižní Afrika
2. Indie
3. Kosovo
4. Saudská Arábie
5. Kazachstán
6. Zambie
7. Omán
8. Paraguay
9. Česká republika
10. Makedonie

GoBankingRates.com

Česká republika skončila na devátém místě právě díky poměru nízkých nákladů a vyšší kupní síly. Zatímco kupní síla je v porovnání s New Yorkem nižší jen o 8,4 procenta, nájemné je v Česku levnější o téměř 88 procent. To samé platí v případě jídla, které je v Česku levnější v průměru o 63 procent. Za zboží a služby zaplatí Češi o téměř 58 procent méně.

V porovnání s ostatním státy střední Evropy je na tom Česko zdaleka nejlépe. Polsko skončilo na 12. místě především kvůli slabší kupní síle, než má Česko. Německo se umístilo na 35. příčce (vyšší kupní síla, ale také dražší potraviny, zboží i služby). Slovensko a Rakousko se do první padesátky ani nevešly, země skončily na 54. místě a 64. místě.

Naopak nejdražší je život na Bahamách, Bermudách či v Hongkongu. Ekonomicky jednoduchý není ani život na Islandu nebo ve Švýcarsku, jak ukázal žebříček.