Vyšší kompenzace při smrti dítěte. Čína pokračuje v povolování šroubů

Si-ning.

Si-ning. Zdroj: E15 - Sasa Blau

Čína více než ztrojnásobí výši finanční kompenzace, kterou dostávají rodiče v případě, že zemře jejich jediné dítě. Informovaly o tom místní úřady. Jde o další známku toho, jak Čína postupně uvolňuje postoj v nekompromisní populační politice.

Čína zavedla koncem 70. let minulého století politiku jednoho dítěte, díky níž, jak tvrdí vláda, se v nejlidnatější zemi světa od roku 1980 narodilo o 400 milionů dětí méně. Od příštího roku má být tato politika zmírněna a víc rodin dostane možnost mít i druhé dítě.

Číňané tradičně závisí na svých dětech, aby jim poskytly podporu ve stáří. Pokud jejich jediné dítě zemře, může to pro ně mít tvrdé následky, protože Čína nemá příliš rozvinutý systém sociální péče či zdravotního pojištění.

Proto od příštího roku páry ve městech, které ztratily jediné dítě a ženě je více než 49 let, budou dostávat příspěvek 340 jüanů (asi 1120 korun) měsíčně pro každého z rodičů. V prohlášení o tom informovala čínská Národní komise pro zdraví a rodičovské plánování.

Podle dosavadního ustanovení zavedeného v roce 2010 dostávaly páry v případě úmrtí jediného dítěte měsíčně 100 jüanů pro každého z rodičů. Venkovské páry budou podle nové úpravy dostávat měsíčně 170 jüanů v případě, že jejich jediný potomek zemře. Čína má 1,4 miliardy obyvatel.