Vysvětlili, jak se lidé chovají na aukcích. Teď za to získali Nobelovu cenu za ekonomii

Paul R. Milgrom a Robert B. Wilson získali Nobelovu cenu za ekonomii

Paul R. Milgrom a Robert B. Wilson získali Nobelovu cenu za ekonomii Zdroj: Reuters

Paul R. Milgrom a Robert B. Wilson získali Nobelovu cenu za ekonomii
Paul R. Milgrom a Robert B. Wilson získali Nobelovu cenu za ekonomii
Švédská centrální banka Riksbank rozhoduje u udělení Nobelovy ceny za ekonomii
4
Fotogalerie

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali američtí ekonomové Paul Milgrom a Robert Wilson, a to za vylepšení teorie aukcí a vynálezy nových formátů aukcí. 

Oba ocenění objasnili, jak aukce fungují a proč se kupující chovají právě tak, jak se chovají. Využili ale také svých teoretických objevů k tomu, aby vymysleli zcela nové formáty aukcí a služeb a přišli s novými formáty, ze kterých mají prospěch jak prodejci, tak i kupující a daňoví poplatníci po celém světě, uvedla švédská Královská akademie věd.

Vynalezené aukční formáty umožňují současné dražení mnoha vzájemně souvisejících objektů. Spíše než maximální výnos přitom preferují širší společenský přínos. „Aukce jsou všude a ovlivňují naše každodenní životy,“ stojí v tweetu na oficiálním účtu Nobelovy ceny.

Dnešním oznámením držitele Nobelovy ceny za ekonomické vědy skončil letošní seriál udílení těchto prestižních ocenění. Minulý týden byli postupně ohlášeni laureáti Nobelových cen za medicínu, za fyziku, za chemii, za literaturu a za mír. Vedle medaile a diplomu na laureáty Nobelových cen čeká také finanční prémie, která letos činí deset milionů švédských korun (zhruba 26 milionů korun), což je o milion švédských korun více než loni.

Slavnostní předávání cen plánované na 10. prosince, což je výročí úmrtí Alfreda Nobela, letos kvůli koronaviru také změní podobu a místo ve stockholmské koncertní síni se bude vysílat v televizi ze stockholmské radnice. Také laureáti by se měli připojit virtuálně. Udělování Nobelových cen za mír v Oslu bude také menší.

Cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny, které ve své závěti z roku 1895 určil vynálezce dynamitu Alfred Nobel. Až od roku 1968 ji na vědcovu památku uděluje švédská centrální banka.