Vztahy Ruska a Česka jsou v tuto chvíli zkalené, uvedl Putinův mluvčí. Třeba i kvůli soše Koněva

Miloš Zeman si uchovává „zdravý“ rozum. Ale ten ruský.

Miloš Zeman si uchovává „zdravý“ rozum. Ale ten ruský. Zdroj: Profimedia.cz

Miloš Zeman se v Rusku setkal s Vladimírem Putinem a účastnil se také rusko-českého ekonomického fóra. Kde kritizoval Rusko za článek o okupaci Československa
Demonstrace u sochy maršála Koněva
Odstranění sochy maršála Koněva
Demonstrace u sochy maršála Koněva
Odstranění sochy maršála Koněva
7
Fotogalerie

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil nynější rusko-české vztahy za zkalené. Kontakty s českým vedením se podle něj v nejbližší době neplánují.

„Vztahy s Českem byly v poslední době zkaleny známými události, jistými nepřátelskými kroky, podniknutými na úrovni městských a ústředních orgánů. Nepochybně to všeobecně poznamenalo naše bilaterální vztahy,“ řekl mluvčí prezidenta Vladimira Putina v odpovědi na dotaz, jak by charakterizoval vztahy s Českem s ohledem na špionážní skandály z poslední doby.

„Zatím se nějaké bilaterální kontakty na vysoké či nejvyšší úrovni neplánují,“ poznamenal Peskov. Dodal, že Rusko usiluje o dobré vztahy a spolupráci se všemi zeměmi, včetně ČR.

Interfax připomněl úterní zadržení poradce šéfa Roskosmosu, bývalého novináře Ivana Safronova, kterého podle obhájců ruská kontrarozvědka (FSB) podezírá z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Agentura připomněla také spekulaci o chystaném útoku na pražské politiky, po které Praha vyhostila dva ruské diplomaty a Moskva reagovala recipročně. Nebo spor o sochu maršála Ivana Koněva, kterou radnice Prahy 6 nechala začátkem dubna odstranit.

Peskov podle agentury TASS uvedl, že Safronovův případ nevyžaduje, aby do něj prezident Putin zasáhl. „Prezident má takovou možnost, ale toto pro něj není téma,“ odpověděl na otázku, zda si šéf státu nemůže vyžádat od FSB podrobnější informace. Případ podle mluvčího nelze hodnotit na základě emocí, jak nyní činí desítky komentářů a názorů v médiích; rozhodnout o vině podle něj může jen soud. Vybídl také neplést si reakci vlivných médií s reakcí společnosti.

Peskov se zdržel vyjádření k dotazům, jak Safronov mohl projít prověrkou při zaměstnání v Roskosmosu a proč šéf Roskosmosu nebyl varován před údajným agentem cizí rozvědky. „Nemyslím, že můžeme nějak hodnotit metody zvláštních služeb, a nemyslím si, že zástupci zvláštních služeb budou s vámi tyto metody posuzovat,“ řekl Peskov.

„Budeme doufat,“ odpověděl ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov podle agentury TASS na otázku, zda případ Safranov neovlivní vědeckou a technickou spolupráci Moskvy a Prahy.