Indie míří ke katastrofě. Je třetí pandemií nejvíce zasaženou zemí, předběhla Rusko

Koronavirus v Indii, (2.07.2020).

Koronavirus v Indii, (2.07.2020). Zdroj: Reuters

Koronavirus v Indii, (2.07.2020).
Koronavirus v Indii, (2.07.2020).
Koronavirus v Indii, (2.07.2020).
Koronavirus v Indii, (2.07.2020).
Koronavirus v Indii, (2.07.2020).
16
Fotogalerie

Indie se podle absolutního počtu nakažených novým typem koronaviru stala třetí nejvíce zasaženou zemí na světě, když s téměř 700 tisíci potvrzenými případy předstihla Rusko. Více nakažených koronavirem než v Indii je pouze ve Spojených státech a v Brazílii. Podle agentury Reuters zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tempo šíření nákazy ve druhé nejlidnatější zemi světa zpomalovalo.

Indie pokračuje v razantních nárůstech onemocnění koronavirem a situace se v zemi nadále dramatizuje, píše na svém webu Velvislanectví České reubliky v Dillí. 

Podle údajů, které v pondělí zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, za poslední den přibylo více než 23 tisíc infikovaných. Celkem jich je přes 697 400. Od ledna, kdy se v Indii objevil první případ nemoci COVID-19, komplikacím provázejícím toto onemocnění podlehlo přibližně 19 700 pacientů. 

Od 1. července 2020 jsou v platnosti nové nařízení Ministerstva vnitra Indie. Nadále je ale suspendována mezinárodní letecká přeprava osob s výjimkou povolení uděleného Ministerstvem vnitra Indie. U vnitrostátní přepravy, která byla částečně obnovena 25. května 2020, se předpokládá její další rozšíření. V provozu nebude metro, stejně tak jako kinosály, tělocvičny, plavecké bazény, zábavní parky, divadla, vary, auditoria a další podobná zařízení.

Zakázány zůstávají i společenské, politické, sportovní, zábavní, akademické, kulturní, náboženské a další akce s velkým počtem osob. které stanoví rozsah zakázaných činností s celoindickou působností a podmínky rozvolňování restriktivních opatření. Nadále zůstávají uzavřeny i školy.

Indické úřady odložily plány znovu otevřít proslulý chrám Tádž Mahál ve městě Ágra. V oblasti, v níž nejslavnější indická památka leží, se nově objevilo několik desítek nových případů nákazy koronavirem. Panují proto obavy, že pokud by tam přijeli turisté, nákaza by se mohla rozšířit.