V Číně a Mongolsku se objevil mor. Nejezte sviště, varují ruské úřady sibiřské lovce

Mongolský chlapec s několika zabitými svišti, ilustrační foto

Mongolský chlapec s několika zabitými svišti, ilustrační foto Zdroj: profimedia

Úřady v postižených zemích varují před konzumací svišťů, ilustrační foto
Úřady v postižených zemích varují před konzumací svišťů, ilustrační foto
svišť, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Po netopýrech a luskounech, kteří bývají označování za nositele koronaviru, se na černou listinu zvířat nevhodných ke konzumaci dostal svišť. Ruské úřady varují, že tito hlodavci mohou na člověka přenášet mor a důrazně varují sibiřské lovce před jejich odchytem. Výzva přišla poté, co sousední Mongolsko a Čína ohlásily několik případů dýmějového moru.

Mongolsko minulý týden uvalilo karanténu na oblast Chovd nedaleko ruské hranice kvůli dvěma případům morové nákazy po konzumaci sviště, který je v této oblasti častým přenašečem nebezpečné nemoci. Zdravotní stav pacientů se podle dostupných zdrojů už zlepšil.

V pondělí se však objevily informace o patnáctiletém mongolském chlapci, který má vysoké horečky po kontaktu se svištěm, uloveným psem.

V neděli případ moru v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko ohlásila i Čína. Nakazil se jím pastevec, který je dle médií ve stabilizovaném stavu v nemocnici. Čínské úřady varovaly před lovem, transportem a konzumací nakažených zvířat, zejména svišťů, a vyhlásily preventivní protimorová opatření, která mají zůstat v platnosti po zbytek roku.

Rusko v reakci na vývoj vyslalo hlídky do Altajské republiky, aby kontrolovaly dodržování nařízení. „Omezují nezákonný lov svišťů a vedou tam osvětovou kampaň o přísných pravidlech,“ sdělil k jejich činnosti úřad Rospotrebnadzor. Rusko-mongolská hranice byla kvůli koronaviru uzavřena už v březnu, za přísných opatření zůstal povolen jen pohyb základního zboží.

Dýmějový mor je bakteriálního původu a projevuje se boulemi v oblasti lymfatických uzlin. V Číně i Mongolsku se případy přenosu na člověka sporadicky objevují, stejně tak i plicní forma moru, která je nebezpečnější. Ve středověku mor vyhubil miliony lidí, po vynálezu antibiotik jeho nebezpečnost poklesla. Úmrtí nebo vážně komplikace jsou přesto časté, pokud není léčba zahájena včas.