Vztahy Ruska s USA jsou beznadějně špatné, zní z Moskvy. Prý se mohou ještě zhoršit

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: reuters

Odpalování raket Tomahawk
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Vladimir Putin
6
Fotogalerie

Skepticky a bez sentimentu hodnotí ruští politici a komentátoři prvních 100 dnů Donalda Trumpa v úřadu prezidenta Spojených států. Očividné sympatie převládající v Rusku během Trumpovy volební kampaně a po lednové inauguraci vystřídaly stížnosti na "beznadějnou situaci" v rusko-amerických vztazích a varování před jejich dalším zhoršením.

Ještě v únoru podle vlivného senátora France Klinceviče "převládaly naděje na spolupráci obou zemí v boji s radikálním islamismem," které ale prý definitivně zmařil americký raketový útok na syrskou leteckou základnu. Rusko už nemá naději na zlepšení situace, řekl dnes senátor agentuře TASS.

Podle Klinceviče zaujal Trump vůči Rusku ještě méně přátelský postoj než jeho předchůdce Barack Obama, za jehož vlády se podle hodnocení Kremlu ocitly rusko-americké vztahy na samém dně. "Bez přehánění lze říct, že pokud jde o rusofobii, je Trump papežštější než papež a překonává i svého předchůdce. Má předpověď do budoucna není optimistická - může být ještě hůř," konstatoval ruský politik.

I šéfka horní sněmovny Valentina Matvijenková soudí, že vztahy mezi Moskvou a Washingtonem jsou "nejhorší v novodobé historii". Nejvlivnější ruská politička ale neztrácí naději.

"Sto dnů je na hodnocení krátká doba, tým ještě není pohromadě, je třeba čas," řekla agentuře RIA Novosti. Dobrou zprávou je podle ní nedávná návštěva amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona v Moskvě. "Hovořit o nějakých konkrétních výsledcích, na to je ale ještě brzy," poznamenala Matvijenková.

Ruská státní média v těchto dnech publikují americké průzkumy svědčící o nízké popularitě prezidenta Trumpa, o negativních názorech Američanů na současné Rusko nebo naopak o nesouhlasu amerických občanů s politikou Bílého domu vůči Moskvě.

S malými nadějemi na konkrétní pokrok spojují novináři i připravované setkání amerického prezidenta Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Čtvrteční informaci listu Kommersant o květnovém termínu rusko-amerického summitu Kreml obratem dementoval s tím, že žádná dohoda o uspořádání schůzky neexistuje. Zatím tak platí možnost setkání až na červnovém summitu zemí skupiny G20 v Hamburku. Protože Rusko a USA jsou jejími členy, lze podle Kremlu setkání Trumpa s Putinem považovat za pravděpodobné.

Připomeňte si, jak probíhal americký útok na syrskou základnu:

Video placeholde

Odpalování raket Tomahawk • reuters