Walmart ruší odvody pojistného za zaměstnance na částečný úvazek

Walmart

Walmart Zdroj: wetwebwork/flicker

Největší soukromý zaměstnavatel světa, americký maloobchodní řetězec Walmart, kvůli příliš vysokým výdajům na zdravotní pojištění omezí platby zaměstnancům, kteří pracují méně než 30 hodin týdně.

Nový systém financování zdravotního pojištění, jež zavedla administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy, prodražil náklady maloobchodního řetězce Walmart. Ten tak namísto plánovaných 330 milionů dolarů zaplatí letos 500 milionů.

V reakci na to oznámila společnost, že počínaje rokem 2015 přestane nabízet zdravotní pojištění zaměstnancům, kteří pracují na kratší úvazek než třicet hodin týdně. Opatření zasáhne přibližně 30 tisíc lidí.

Rozhodnutí Walmartu kopíruje tahy, které již před časem učiili jeho konkurenti ve sféře maloobchodu, jako jsou Target a Home Depot.

„Museli jsme provést několik těžkých rozhodnutí,“ řekla Sally Wellbornová, viceprezidentka společnosti přes zaměstnanecké benefity, agentuře Associated Press. Zároveň uvedla, že firma bude pomáhat zaměstnancům sehnat jiný plán zdravotního pojištění za pomoci třetích stran.

Walmart zaměstnává celkem 1,4 milionu lidí (údaj zahrnuje plné i částečné úvazky). Z toho podle Wellbornové 1,2 milionu zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků využívá nabídky firemního zdravotního pojištění.

Poté, co loni vstoupil v platnost kontroverzní federální zákon o plošném zdravotním pojištění, náklady Walmartu v této oblasti stouply o 50 procent výše, než se očekávalo.

Šrouby se utahují

Walmart je známý tím, že své zaměstnance zbytečně nepřeplácí - řečeno mírně. V roce 2012 firma přiznala, že si je vědoma toho, že plat zaměstnanců na nejnižších pozicích ani při plném úvazku nestačí pokrát základní životní potřeby.

Přesto řetězec není zdaleka první firmou své branže, jež zdravotní pojištění omezuje. Podle globální konzultační firmy Mercer nenabízí 62 procent velkých maloobchodních řetězcl nenabízí zaměstnancům na částečný úvazek žádné příspěvky na zdravotní pojištění. V roce 2009 to bylo pouze 56 procent takových firem.

Walmart platil až do roku 2011 pojištění všem svým zaměstnancům bez ohledu na délku jejich pracovního úvazku. Před třemi lety tuto politiku omezil na úvazky přesahující 24 hodin týdně.