Warren Buffett chce investovat v Británii nehledě na brexit

Warren Buffet

Warren Buffet Zdroj: Reuters

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett je připraven investovat v Británii, a to bez ohledu na brexit. Osmaosmdesátiletý šéf investiční společnosti Berkshire Hathaway to řekl v obsáhlém rozhovoru, který poskytl britskému ekonomickému listu Financial Times (FT). Znamená to, že po velkých akvizicích se Buffett nepoohlíží už jen ve Spojených státech, ale i jinde.

Buffett řekl, že je "připraven hned zítra něco v Británii koupit", což lze podle FT považovat za vyjádření důvěry v britskou ekonomiku bez ohledu na nejistotu, kterou znamená vývoj kolem chystaného vystoupení Británie z Evropské unie. "Vítáme příležitost vložit peníze kamkoli, kde si myslíme, že rozumíme systému a máme v něj určitou důvěru," řekl.

"Nikdy neporozumíme jiné kultuře nebo daňovým zákonům tak dobře jako ve Spojených státech, ale v Británii tomu můžeme být hodně blízko," poznamenal Buffett.

Společnost Berkshire Hathaway už v Británii investovala, nikdy ale nešlo o velkou akvizici. Dosavadní výsledky podniku na britských ostrovech jsou ale spíše nejednoznačné. Jeho menší investice zahrnují podíl v řetězci supermarketů Tesco a vlastnictví poskytovatele elektřiny v severní Anglii Northern Powergrid.

Na americkém trhu je kvůli konkurenci investičních firem stále obtížnější najít vhodný cíl pro akvizice přesahující 100 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč). Jak Buffett letos řekl akcionářům Berkshire, společnost doufá, že bude investovat velké sumy za hranicemi. To představuje značný posun v jeho 54leté kariéře, kdy se soustředil na USA.

Buffett se domnívá, že za hranicemi USA je sice znám, ale je také jinak vnímám. Pokud chce v Evropě někdo něco prodat, "pomyslí na nás tak na deset sekund". "V Evropě o nás vědí, ale já si nemyslím, že o nás skutečně uvažují," řekl Buffett.