WHO svolává kvůli viru zika zasedání krizového výboru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: NIAID via Flickr

V pondělí kvůli viru zika, který podle všeho poškozuje mozky ještě nenarozených dětí, zasedne krizový výbor Světové zdravotnické organizace (WHO). Dnes to v Ženevě oznámila šéfka organizace Margaret Chanová s tím, že WHO očekává tři až čtyři miliony případů nákazy. S virem se nyní potýkají latinskoamerické země, především Brazílie a Kolumbie.

Hrozba šíření nemoci byla dosud považována za mírnou, nyní však podle Chanové dosáhla alarmujících rozměrů. Krizový výbor se tak bude zabývat vhodnými mezinárodními opatřeními a výzkumnými prioritami.

Vir, který přenáší komáři druhu Aedes aegypti, vyvolává několikadenní horečky, nemoc je však ve většině případů mírná. Velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidské plody, neboť se nákaza spojuje s nedostatečným vývinem mozku. V Brazílii či Kolumbii se narodily tisíce dětí s výrazně menší hlavou.

Skutečný vliv viru na vývin mozku zatím ale nebyl prokázán. WHO dnes uvedla, že se připravuje ke zveřejnění studie, která prokazuje časové a místní souvislosti mezi virem a postiženími novorozeňat, ne však příčiny.

Proti viru dosud neexistuje účinný lék a ani vakcína. Zatím nejsou jasné všechny způsoby, kterými se virus přenáší. Vedle komářího bodnutí to může být podle WHO patrně i pohlavní styk. Zatím ale nebyl potvrzen ani jeden případ přenosu z člověka na člověka.