WTO: Čína se v solárním sporu odvolala, i když vyhrála. Nikdo neví proč

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: photoenergy.com

Čína se odvolala proti červencovému rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO) týkající se dodatečných amerických cel na dovoz solárních panelů, ocelářských produktů a dalšího čínského zboží. WTO přitom v tomto případě rozhodla ve prospěch Pekingu a podle agentury Reuters tak není jasné, proč Čína podala odvolání. Peking se k věci zatím nevyjádřil.

Rozhodčí panel WTO před měsícem sdělil, ze vyrovnávací cla, která Spojené státy uplatňují na řadu položek čínského zboží, porušují mezinárodní obchodní pravidla. Podpořil tím stížnost Pekingu z května 2012.

Washington uvalil vyrovnávací cla na dovoz více než dvou desítek čínských produktů kvůli údajným státním subvencím. Roční objem vývozu čínského zboží do USA dosahuje zhruba 7,2 miliardy dolarů (152 miliard Kč). Mezi nimi jsou například solární panely, výrobky z oceli, hliníku, dřeva a papíru nebo stožáry větrných elektráren.

Spory se stupňují

Obchodní spory mezi dvěma největšími ekonomikami světa se v posledních letech stupňují. Počátkem července odvolací orgán WTO potvrdil nález původního rozhodčího panelu, který zamítl stížnost Pekingu na americký zákon proti vývozním subvencím ze září 2012. Spor se týkal rovněž řady produktů od fotovoltaických článků a solárních modulů přes produkty z oceli, hliníku až po pneumatiky.

Čína je členem WTO od roku 2001. Kvůli svému levnému vývozu vede obchodní spory i s dalšími zeměmi, které ji obviňují z nelegálních subvencí a dumpingu.