Yellenová složila přísahu, stala se první ženou v čele Fedu

Janet Yellenová skládá přísahu

Janet Yellenová skládá přísahu Zdroj: ctk

Janet Yellenová se dnes složením přísahy oficiálně stala první ženou stojící v čele americké centrální banky (Fed). Sedmašedesátiletá Yellenová nahradila Bena Bernankeho, jehož osmileté působení ve funkci skončilo v pátek.

Yellenová složila přísahu v zasedací místnosti Fedu, kde se krátkého ceremoniálu kromě zástupců banky zúčastnil i její manžel George Akerlof, který je nositelem Nobelovy ceny za ekonomii. Funkční období Yellenové vyprší 3. února 2018.

Nová šéfka přebírá vedení banky v době, kdy Fed začíná omezovat nestandardní opatření na podporu hospodářského růstu. Jejím hlavním úkolem tak bude zajistit hladký ústup od takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, v jehož rámci centrální banka pumpuje do ekonomiky nové peníze.

Fed již dříve ohlásil snížení nákupů dluhopisů o 20 miliard dolarů (přes 400 miliard korun) měsíčně. Stále však bude do ekonomiky prostřednictvím těchto nákupů dávat 65 miliard dolarů měsíčně. Banka navíc podporuje hospodářský růst téměř nulovými úrokovými sazbami.

Profil: Yellenová v čele Fedu měnovou politiku rázně nezmění

Yellenová – dobrá volba pro bouřlivé časy

Glosa: Vítězný monetární ústup