Z euforie do reality. I po řecké úlevě končí akcie v mínusu

akcie, burzy

akcie, burzy Zdroj: ctk

Obavy o Španělsko a Itálii zastínily řeckou úlevu, tak je možné ve zkratce popsat dnešní vývoj na evropských burzách. Západoevropské akcie odpoledne smazaly všechny zisky, které po euforii z výsledku parlamentních voleb v Řecku nabraly v ranních hodinách. Na trh dorazila opět nervozita z toho, jak se Španělsko s Itálií vypořádají s růstem nákladů na obsluhu dluhu v situaci, kdy jim klesá hrubý domácí produkt. Investoři si také uvědomili, že výsledek voleb v Řecku neznamená konec dluhové krize.

Panevropský index FTSEurofirst 300 si připsal 0,44 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 0,04 procenta na hodnotě 993,67 bodu. Ráno přitom zpevňoval o více než jedno procento. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje obchodování pouze na burzách v eurozóně, ale odepsal 1,17 procenta na 2155,64 bodu.

„Bylo to podle pořekadla 'buy the rumour, sell the news' (nakupuj spekulace, prodávej fakta) kolem řeckých voleb. Všichni rychle inkasovali zisky, které měli od minulého týdne,“ poznamenal analytik Frédéric Rozier z makléřské společnosti Meeschaert Wealth Management. Minulý týden akciové trhy zpevňovaly právě díky spekulacím o výsledku voleb.

V opakovaných volbách v Řecku těsnou většinou zvítězila konzervativní strana Nová demokracie, která má šanci vytvořit koaliční vládu se socialisty. Výsledek voleb snižuje pravděpodobnost, že je Řecko na cestě ven z eurozóny.

Čtěte také:

Získá Řecko ústupky? Postoj Německa je zatím nejasný

Řecký prezident chce novou vládu ještě dnes

Brusel si po volbách v Řecku oddechl a velebí odvahu Řeků

Vysoké zisky si dokázaly udržet řecké akcie, jejichž index ASE vzrostl o 3,64 procenta na 580,67 bodu. Burzy v ostatních zemích na periferii eurozóny ale zisky smazaly a končily ve ztrátě. Index milánské burzy FTSE MIB odepsal 2,85 procenta na 13.009,63 bodu, index Ibex 35 burzy v Madridu klesl o 2,96 procenta na 6519,90 bodu.

Nejvíc tratily akcie španělských a italských bank

„Vrátili jsme se k obavám o Španělsko a obecně k nedůvěře v eurozónu. Všichni mají na mysli otázku, na jaké úrovni už nebude možné výnosy španělských dluhopisů financovat,“ dodal Rozier. Výnos desetiletých dluhopisů španělské vlády se dnes vrátil nad hranici sedmi procent, která se obecně považuje za dlouhodobě neudržitelnou.

Největší ztráty měly akcie finančních ústavů, a to hlavně těch v Itálii a ve Španělsku. Například akcie španělské Bankie odepsaly devět procent, i když ráno kolem pěti procent přidávaly. Italská UniCredit oslabila o 4,3 procenta, podobně největší španělská banka Santander si odepsala zhruba 4,6 procenta.

Pozitivní dopad řeckých voleb vyprchal a koruna klesla

Pozitivní dopad výsledků řeckých voleb na středoevropské trhy vyprchal a česká měna klesla vůči euru i dolaru. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 17.hodině proti pátečnímu závěru slabší k euru o čtyři haléře na 25,57 Kč/EUR a k dolaru o deset haléřů na 20,32 Kč/USD.

„Pozitivní dopad výsledku řeckých voleb na středoevropských devizových trzích dlouho nevydržel. Ruku v ruce s tím, jak euro na globálním trhu začalo rychle vymazávat ranní zisky, jsme byli svědky obdobného vývoje i na regionálních měnách,“ uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Přesto byla koruna podle něho nejúspěšnější regionální měnou.

Hlavní index pražské burzy PX odepsal 0,08 procenta na 884,8 bodu.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Euro končí oslabené, počáteční zisky smazala i ropa

Své ranní zisky ztratil i kurz eura. Po růstu na měsíční maximum vůči dolaru nakonec oslabilo o 0,6 procenta na 1,2566 USD a k jenu kleslo o 0,3 procenta na 99,17 JPY.

Světové ceny ropy smazaly počáteční zisky a klesly na nejnižší úroveň od loňského února. „Ekonomický výhled zneklidňuje lidi více než obavy o bezpečnost kvůli Íránu. Pochopili, že z Řecka fakticky nic nepřišlo kromě toho, že problémy byly zpožděny,“ komentoval situaci na trhu analytik Fact Global Energy Roy Jordan.

V Moskvě dnes začalo třetí kolo jednání pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN, Německa a Íránu o jaderném programu Teheránu. Podle analytiků by se trh nyní vyrovnal s případným výpadkem dodávek íránské ropy, protože je nadzásoben.