Z obchodní války těží hlavně Vietnamci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Dopravní provoz ve Vietnamu.
Dopravní provoz ve Vietnamu.
Čína, lodě, export
Čína, lodě, export
5
Fotogalerie

Americko-čínská roztržka o podobu vzájemného obchodu děsí investory, několik zemí ale přesto z nynější obchodní války těží. Jde hlavně o Vietnam, Tchajwan a Chile. Vyplývá to podle agentury Bloomberg z analýzy finančního holdingu Nomura.

Podnikatelé hledají způsoby, jak obejít cla na zboží proudící mezi Čínou a Amerikou. Pro ty, kteří dovážejí produkty z Číny, se jeví jako alternativa objednat zboží z jiné země jihovýchodní Asie.

Jen za první čtvtletí letošního roku tímto způsobem získali vietnamští výrobci zakázky v hodnotě odpovídající téměř osmi procentům tamního HDP, popisuje Bloomberg.

S velkým odstupem pak v žebříčku „vítězů obchodní války“ figuruje na druhém místě Tchajwan, který tímto způsobem získal zakázky ve výši 2,1 procenta HDP. Následuje Čile, Malajsie a Argentina. V případě uvedené trojice zemí však pozitivní externality obchodní války nepřevyšují dvě procenta HDP.

Celkem jsou cly z jedné či druhé strany zatíženy téměř dvě tisícovky produktů. K odběratelům si už podle studie našla novou, výhodnější cestu, více než polovina z nich. Jde zejména o elektronické součástky, nábytek, sóju či bavlnu.