Za brexit může Tusk, prohlásil jeho politický oponent Kaczyński

Předseda Evropské rady Donald Tusk a britský premiér David Cameron

Předseda Evropské rady Donald Tusk a britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/AP

Vůdce polské vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil předsedu Evropské rady a svého krajan Donalda Tuska z odpovědnosti za britský odchod z Evropské unie. Podle něho by Tusk měl zcela „zmizet z evropské politiky“.

Tusk, který byl dlouhá léta Kaczyńského politickým soupeřem, měl podle šéfa PiS více usilovat o zmírnění britských obav z členství. „Jako vyjednavač nese Donald Tusk přímou odpovědnost. Ale to platí rovněž pro celou Evropskou komisí v jejím současném složení,“ prohlásil Kaczyński.

Politik také vyjádřil naději, že Británie by mohla uspořádat druhé referendum a rozhodnout se zůstat nakonec v Evropské unii.

Britové ve čtvrtečním referendu odhlasovali odchod své země z Evropské unie. Britský premiér David Cameron dnes při vstoupení v britském parlamentu prohlásil, že je zapotřebí respektovat výsledky hlasování, byť řadě poslanců i jemu samotnému se nelíbí.

Polsko podle agentury Reuters považuje Británii za svého nejdůležitějšího spojence v evropské osmadvacítce. Polští a britští představitelé společně usilovali o zachování silných národních států a v Británii pracují statisíce Poláků.