Za vynesení informací o uprchlických táborech hrozí v Austrálii vězení

Australský azylový tábor

Australský azylový tábor Zdroj: Elekhh via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Australští ochránci lidských práv napadli nový zákon, který umožňuje soudům potrestat až dvěma lety vězení každého, kdo bude bez vládního povolení zveřejňovat informace o podmínkách v záchytných táborech pro uprchlíky. Aktivisté, mezi nimiž jsou lékaři, učitelé a humanitární pracovníci, zaslali dopis premiérovi Tonymu Abbottovi.

Jeho obsah šíří lékař John Paul Sanggaran, který pracuje v jednom centru pro imigranty na Vánočním ostrově. Vyzývá prý vládu, aby proti němu zákon, který začal platit ve středu, uplatnila, protože on stále otevřeně hovoří o podmínkách v záchytných centrech.

„Hájíme a budeme hájit zdraví těch, o něž se máme z podstaty své profese starat, a to bez ohledu na hrozbu, že skončíme ve vězení. Je eticky nepřípustné, abychom přihlíželi nedostatečné péči, zneužívání dětí a porušování lidských práv“ v táborech, stojí v dopise.

Signatáři upozorňují, že v Austrálii je povinností ohlásit zneužití dítěte ochráncům práv dětí, zatímco za totéž, pokud se to bude týkat dětí z táborů, se může ten, kdo na to upozorní, ocitnout ve vězení.

Vláda zpřísnila imigrační zákon

Sanggaran řekl stanici CNN, že se zákon nesmyslně vztahuje i na osoby najaté do táborů nikoli na práci přímo s uprchlíky, ale například k ostraze nebo zásobování potravinami.

Australská vláda reagovala na příliv asijských uprchlíků do Austrálie zpřísněním imigračního zákona už v roce 2013. Ti, kteří se do země dostanou po moři, podle něj nemohou v Austrálii zůstat po dobu vyřizování jejich žádosti. Jsou převáženi do záchytných táborů na ostrovech Papuy-Nové Guiney nebo Nauru anebo na Vánoční ostrov, který je australským zámořským územím.

V červnu Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky informoval, že australští pohraničníci zaplatili pašerákům lidí za to, aby loď s uprchlíky odvezli do Indonésie. Australská vláda to nepopřela a Abbott v jednom z rozhovorů řekl: „Snažíme se lodě zastavit všemi prostředky, protože to dělat musíme a děláme to s úspěchem.“

Ministr pro migraci Peter Dutton nesouhlasí s tím, že je nový zákon určen k zastírání informací o porušování lidských práv. „Bude využíván při pátrání po úniku citlivých informací, ale ujišťuji veřejnost, že nemá bránit lidem hovořit o podmínkách imigrantů v záchytných táborech,“ sdělil.

Lubomír Zaorálek: Mafiáni vydělávají na migraci miliardy