Začalo střídání českých vojáků v Afghánistánu, vymění se jich 150

Čeští vojáci na hlídce v okolí spojenecké základny Bagrám (archivní foto z prosince 2013)

Čeští vojáci na hlídce v okolí spojenecké základny Bagrám (archivní foto z prosince 2013) Zdroj: CTK

V noci na dnešek začalo střídání vojáků české strážní roty na vojenské základně Bagrám v Afghánistánu. Vojenský speciál s prvními 45 vojáky odletěl z vojenského letiště v Praze-Kbelích. Do konce října se na základně Bagrám vymění 150 vojáků.

Základ nové jednotky tvoří vojáci ze 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic. Vystřídají kolegy ze 4. brigády rychlého nasazení ze Žatce a Chrudimi, kteří v afghánské provincii Parván působili od letošního dubna.

„Pro více jak polovinu vojáků nové jednotky bude mise na Bagrámu jejich vůbec prvním nasazením v zahraniční operaci,“ uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Ostatní už působili ve vojenských misích v Iráku, Kosovu i Afghánistánu. Velitel roty, kapitán Petr Liška, má za sebou zatím dvě zahraniční mise, mimo jiné i v Afghánistánu.

Česká strážní jednotka chrání ve spolupráci s americkými vojáky okolí spojenecké letecké základy Bagrám. Vojáci vyjíždí do asi patnáctikilometrového okolí základny, jejich úkolem je bránit raketovým útokům nebo zjišťovat informace od civilistů.

Tragické léto potvrdilo náročnost mise

„Máme za sebou náročnou devítiměsíční přípravu, během níž jsme se zaměřili na veškeré situace, které nás mohou v průběhu nasazení potkat,“ řekl před odletem Liška. „To, že situace opravdu není jednoduchá, potvrzují události z léta,“ dodal Liška.

Připomněl tak červencový sebevražedný útok poblíž základny Bagrám, který si vyžádal životy pěti českých vojáků. O několik dní později byl v Afghánistánu při útoku povstalců zraněn další český voják, podle středečních informací se jeho stav zlepšuje a mohl opustit nemocnici.

V Afghánistánu v současné době slouží téměř 300 českých vojáků. Vedle příslušníků strážní roty v zemi působí také lékaři, logistici, meteorologové nebo vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků.

Končí bojová sezona

Dosavadní strážní rota Afghánistán opustí za tři týdny. Podle Růžičkové ji do konce působení čeká náročné období. V zemi totiž končí takzvaná bojová letní sezona, během které se zintenzivňují boje. Na zimu se povstalečtí bojovníci stahují do Pákistánu, protože přes vysokohorské průsmyky nemohou zajistit zásobování. „V posledních pár dnech se jednotka připravovala na výrazné zvýšení své přítomnosti v prostoru nasazení, aby zamezila možným útokům vůči základně, které by mohly přijít s plánovaným koncem bojové sezony,“ uvedla Růžičková.

Velitel druhé strážní roky Jiří Pazděra své vojáky za dosavadní práci chválí. Každá četa podle něj za půl roku mimo základnu odslouží více než 1000 hodin, během kterých se jim podařilo udržet počet raket odpálených na základnu na téměř stejných počtech jako v zimě. „Každá četa prodělala křest ohněm a zažila nejméně jeden bojový kontakt,“ poznamenal Pazděra.