Záchrana Kypru před krachem bude stát „jenom“ deset miliard eur

Kypr

Kypr

Záchranný balík pro Kypr a jeho banky se bude pohybovat blíže deseti miliardám eur (256 miliard korun) než dosud předpokládaným 17 miliardám eur. Řekl to dnes šéf Euroskupiny a nizozemský ministr financí Jerone Dijsselbloem. O pomoci Kypru má Euroskupina, tedy ministři financí eurozóny, jednat na mimořádném zasedání v pátek večer.

Zprávy, podle nichž Kypr dostane 18 miliard eur, jsou podle Dijsselbloema chybné. „Bude to značně méně, směrem k deseti miliardám,“ řekl ministr pro nizozemskou národní televizní a rozhlasovou společnost NOS. Naznačil, že k pomoci Kypru by mohlo více přispět Rusko a že dluhová zátěž země se o něco zmírní.

Ministři financí eurozóny se minulý týden shodli, že dohodu o pomoci Kypru uzavřou do konce tohoto měsíce. Uvedli také, že nová kyperská vláda souhlasila s nezávislým auditem, který prověří, jak kyperské banky prosazují opatření proti praní špinavých peněz.

Kypr potřebuje miliardy eur k záchraně svých bank a odvrácení platební neschopnosti. Kypr je znám jako daňový ráj pro bohaté Rusy, což je jeden z důvodů, proč pomoc této zemi brzdilo Německo a některé další země.

Kypr o pomoc požádal loni v červnu. V únoru Euroskupina odložila rozhodnutí o pomoci na období po prezidentských volbách na Kypru. Předcházející vláda vedená komunistickým prezidentem například odmítala privatizaci, která byla součástí podmínek poskytnutí pomoci.