Žádný další šok: Zájem o německé dluhopisy se od minulé aukce zvýšil

Německo

Německo

Německo v pozorně sledované aukci státních dluhopisů na trhu umístilo bondy se splatností deset let za 4,06 miliardy eur (asi 104,2 miliardy korun). Berlín chtěl získat zhruba 5 miliard eur, výsledek tedy mírně za plány zaostal. Zájem mezi investory byl ale větší než v minulé srovnatelné aukci loni v listopadu. Ta tehdy vyvolala na trzích neklid, protože se podařilo prodat jen necelé dvě třetiny nabízeného balíku.

Průměrný výnos desetiletých bondů podle údajů centrální banky klesl na 1,93 procenta, zatímco v minulé srovnatelné aukci loni v listopadu výnos činil 1,98 procenta.

Takzvaný poměr bid-to-cover, který vyjadřuje, jak vysoká byla po dluhopisech poptávka, činil 1,3. To znamená, že investoři chtěli nakoupit asi o 30 procent více papírů, než Německo nabízelo. Hodnota není příliš vysoká, při některých aukcích bývá zájem proti nabídce i několikanásobný.

Aukce přesto dopadla lépe, než ta minulá. Tehdy poměr bid-to-cover činil pouze 1,1. Evropské akcie na německý neúspěch v listopadu reagovaly propadem. Aktuální výsledek trhy přijaly bez větších otřesů.

„Dnešní aukce nebyla tak špatná jako ta z listopadu, ale ukázala, že jsou investoři velmi opatrní s posilováním své pozice v nabitém segmentu německých 10-letých dluhopisů,“ komentoval aukci broker Newedge.